Az ingyenes fogászati szűrést és tanácsadást kínáló OTP Bank Fogászati Roadshow idén márciusban huszonnegyedik alkalommal indult útjára a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) szervezésében. Az idei program kiegészült az októberi székelyföldi körúttal is. A programot most is támogatta a Colgate-Palmolive Magyarország, akik fogkefét és fogkrémeket ajándékoztak a gyerekeknek, segítve ezzel a helyes fogápolási szokások kialakítását.   

Kep_4

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat mozgó fogászati busza az OTP Bank Fogászati Roadshow keretében 1995 óta járja az országot. Idén március és október között az önkéntes fogorvosok tizennégy magyarországi helyszínen vizsgálták, szűrték, illetve Székelyföldön szükség esetén kezelték is a gyerekek fogait. Az idei OTP Bank Fogászati Roadshow során 5103 magyarországi és székelyföldi gyermek fogait vizsgálták meg, és hívták fel a figyelmüket fogászati problémákra, illetve azok kezelésére. A szűrésen résztvevők egyéni szájhigiénés tanácsot is kaptak a fogaik és fogínyük egészségének megőrzése érdekében.

Itthon elsősorban olyan településeken jártak, ahol egyáltalán nem, vagy csak részlegesen megoldott a fogászati ellátás. Idén is részt vettek a szűrésen értelmi és mozgássérült (Jászberény, Kazincbarcika, Fót), illetve halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek (Alsószentmárton, Magyarmecske, Hencida, Biharnagybajom).

Kep_5

Magyarországon a fogorvosoknak sajnos idén is rosszak voltak a tapasztalataik. A szűrésen megjelent gyerekek több mint 50 százalékának volt szuvas foga, tehát ellátásra szorult.  

Általánosságban elmondható, hogy a kisebb, szegényebb településeken élő gyermekek fogainak állapota jóval elhanyagoltabb, mint a nagyobb városokban lakóké. Az értelmi és mozgássérült gyermekek fogazata rosszabb állapotban van, mint egészséges kortársaiké, ami sajnos a hazai fogászati ellátás hiányosságait is mutatja. Ugyanakkor ezek a gyerekek is nagyon motiválhatók.

Az OTP Bank segítségével a fogorvosi busz a legnagyobb szolgálatot a leghátrányosabb településeken tette - Alsószentmártonban, Magyarmecskén, Hencidán, Biharnagybajomon, - illetve ott, ahol fogyatékos gyerekeket szűrtek. Jászberénybe is hasznos volt kitelepülnie a fogászati busznak, ahol sajnos a beteg gyerekek szűrése nem megoldott. Sem az óvodások, sem az iskolások nem járnak szervezetten fogászati szűrésre.

Kép_1

A szakemberek sikernek könyvelték el, hogy azokon a településeken, ahová több éve visszatér a fogászati busz, a nagyok fogazata szemmel láthatóan jobb állapotban van, mint a kicsiké, akikkel idén először találkoztak, és a gyerekek emlékeztek a helyes fogápolási technikára is, ami kulcsfontosságú a megelőzésben.

Idén is csatlakozott a programhoz a Colgate-Palmolive Magyarország. A cég a vizsgált gyerekeknek fogkefét és fogkrémet ajándékozott. Sok településen nagyon fontos az ilyen jellegű ajándék, a fogorvosok azt tapasztalták, hogy előfordul, hogy a gyermekeknek nincs saját fogkeféjük, illetve, még ha van is, akkor sem tudnak gondoskodni a rendszeres, három havonkénti cseréről.     

Kep_3

A Gyermekmentő mozgó fogorvosi buszában dolgozó önkéntes fogorvosok idén októberben az erdélyi Kápolnásfaluban a Kriza János Általános Iskola 220 tanulója számára végeztek szűréseket és kezeléseket. A szakemberek közel 50 szuvas fogat kezeltek, tömtek, illetve távolítottak el. Emellett végeztek fogkő-eltávolítást, barázdazárást, plakkfestést, valamint szájhigiénés felvilágosítást tartottak a helyes fog- és szájápolásról. 

Az októberi úton a szakemberek megtapasztalták, hogy a gyerekek is egyre nagyobb figyelmet fordítanak a fogápolásra, illetve több gyermeket vittek el a szüleik fogorvoshoz, hogy mielőbb tömés kerülhessen a fogukba. Ennek is köszönhető, hogy a szuvas fogak száma csak keveset emelkedett az eltelt időszak alatt. Illetve a fogszabályzásra is jobban odafigyelnek a szülők.

 erdely_7

A kezelésekkel párhuzamosan a fogorvosok különösen nagy hangsúlyt fektettek a felvilágosításra, a helyes fogmosási technika elsajátítására és az egészséges táplálkozás ismertetésére.  Az orvos-csoport szállításáról, a gyermekek ajándékairól az OTP Bank gondoskodott.

Az OTP Bank társadalmi felelősségvállalási programjában immár 24. éve kiemelkedően nagy hangsúlyt kap a Gyermekmentő Szolgálat egészségügyi tevékenységének támogatása, melynek egyik része a két szervezet közös projektje, a minden évben megszervezett OTP Bank Fogászati Roadshow szájhigiénés, szűrő- és oktatóprogram. A mozgó fogászati rendelő támogatása mellett a bank műtétek, gyógykezelések és fejlesztések finanszírozásával is segíti a Szolgálat munkáját.

Fotók: Béres Márton, Gordon Eszter, Fürjes Viktória, Kende Luca