Sógor Enikő elmondta, hogy a korai fejlesztés, a kora gyermekkori intervenció lényege, hogy minél hamarabb segítséget nyújtsanak azoknak a gyermekeknek, akik fejlődési zavarral vagy más, fejleszthető rendellenességgel küzdenek. A kora gyermekkor soha vissza nem térő alkalom a minél egészségesebb fejlődéshez, így egy sikeres élet alapjainak lerakásához. A 0-tól 5-7 éves korig terjedő időszakban fokozott mértékben korrigálható, regenerálható, fejleszthető az idegrendszer, tette hozzá a szakember.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat jelenlegi támogatása lehetővé teszi, hogy a jelenleginél sokkal több csíki gyermek és család kapjon időben hathatós segítséget. A Gyermekmentő Szolgálat elvállalta, hogy a Csíkszentmártoni Korai Fejlesztő és Rehabilitációs Központtal karöltve működő Prosperitas Vitae Egyesület 6 újonnan felvett, korai fejlesztő szakember bérét egy évig biztosítja. Ezáltal jelentősen megnő az intézmény kapacitása: több gyermeket tud ellátni, ugyanakkor a halmozottan sérült gyermekek komplexebb foglalkoztatásban részesülhetnek, vagyis személyre szabott igény szerint hetente több alkalommal, több terápián vehetnek részt, tette hozzá Sógor Enikő.

A több szakember azt is jelenti, hogy hatékonyabbak lesznek  a kora gyermekkori intervencióhoz tartozó, de nem kimondottan fejlesztő tevékenységek is. Így például a szülők támogatása, a család fokozottabb bevonása gyermekük fejlődésének előmozdításában,  a közvélemény és a szülők érzékenyítése,  tájékoztatása a kora gyermekkori fejlődési szakasz és a korai felismerés fontosságáról. Sógor Enikő egyéb projektjeikről is beszélt, melyeket a korai szűrés és felismerés megszervezésének területén, valamint a  megyei, illetve  országos  szintű korai fejlesztő szolgáltató rendszer és szakember- hálózat kiépítése területén dolgoznak ki.

Sajtótájékoztató_2_korai_fejlesztő_10.09. 

Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke elmondta, hogy a Szolgálat több évtized óta együttműködik és támogatja a szervezetet, mivel fontosnak tartja a munkájukat. Például a csíkszentmártoni Gyermekközpont épületének – melyben jelenleg Csíkszentmárton község óvodája, egy számítógépes klub, a Csibész Alapítvány által működtetett Leányanya Otthon, Napköziotthonos óvoda, valamint a Korai Fejlesztő Központ működik – építéséhez, fenntartásához és fűtéséhez 1999-2009 között összesen 473 127 404 forint támogatást nyújtott.

Az NGYSZ gyermek-neurológusával ezen kívül folyamatosan támogatja a szervezet által felújított csíkszentmártoni Korai Fejlesztő Központot, tette hozzá.