Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fogászati szűrőbusza az OTP Bank Fogászati Roadshow keretében évek óta járja az országot. A Szolgálat önkéntes fogorvosai a korábbi évekhez hasonlóan idén is több vidéki városban, a fővárosban és Erdélyben biztosítanak ingyenes fogászati szűrést, kezelést és szaktanácsadást gyermekek részére. A programot idén is támogatja a Colgate-Palmolive Magyarország, akik a gyerekeknek fogkefét és fogkrémeket ajándékoznak, segítve ezzel a helyes fogápolási szokások kialakítását.   

Sajnos Magyarországon a fogápolási kultúra gyerekcipőben jár. Az emberek döntő többsége nem rendelkezik tudatos szájápolási szokásokkal, nincsenek tisztában a helyes fogápolással, félnek a fogorvostól. Emiatt hazánkban népbetegség a fogszuvasodás, a magyar lakosság fogainak állapota rosszabb az európai átlagnál.

Az 5-6 éves gyerekeknek 41 százaléka rendelkezik ép fogazattal, 12 éves korra a gyermekeknek átlagosan 3-4 foga beteg; az általános iskolások kb. 80 százalékánál elégtelen a szájhigiénia, gyakori az ínygyulladás, a fogkő, a másodlagos szuvasodás a már tömött fogakon.

Kep5_

(Fotó: Gordon Eszter)

A tapasztalatok azt is mutatják, hogy a fiatalok a külsejükre, az öltözködésre például sokkal több időt fordítanak, mint a fogápolásra. Úgy gondolják, hogy ami nincs szem előtt, azzal nem is fontos foglalkozni, ez pedig veszélyes hozzáállás. Fontos lenne az időben történő megelőzés, mivel jelenleg a 65-75 éves korosztályban nagyon gyakori a fogatlanság.   

Ezért is tartja fontosnak az NGYSZ és a programot támogató OTP Bank, hogy minden évben egyre több gyerek részesüljön fogászati szűrésben, szaktanácsadásban és oktatásban.

Az autóbuszból kialakított mozgó fogászati rendelőt az OTP Bank adományozta a NemzetköziGyermekmentő Szolgálatnak 1995-ben. A rendelőben a szervezet önkéntes fogorvosai ingyenes fogászati szűrést, kezelést, szaktanácsadást és szájhigiéniai felvilágosító munkát végeznek, megmutatják a gyerekeknek a helyes fogápolás módszereit, technikáit, mindezt játékos formában, hogy a gyerekek megtapasztalhassák nem kell félniük a fogorvostól, fogászati vizsgálattól. A roadshow helyszínein arcfestők és kézművesek szórakoztatják a vizsgálatra várakozókat.

Kep_6

(Fotó:Gordon Eszter)

Idén is csatlakozik a programhoz a Colgate-Palmolive Magyarország. A cég a vizsgált gyerekeknek fogkefét és fogkrémet ajándékoz. Sok településen nagyon fontos az ilyen jellegű ajándék, a fogorvosok azt tapasztalták az előző években, hogy előfordul, hogy a gyermekeknek nincs saját fogkeféjük, illetve, még ha van is, akkor sem tudnak gondoskodni a rendszeres, három havonkénti cseréről.     

A roadshow idei első helyszíne március 11-én, Veszprémben volt, a Csemete Bababörzén.

 Az OTP Bank Fogászati Roadshow tervezett időpontjai és helyszínei

(A szervezők a programváltozás jogát fenntartják):

Dátum

Program címe

Program helyszíne

2018. március 11., vasárnap, 9-14 óra

Csemete Bababörze

Veszprém Aréna

2018. május 5-12.

Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvos-csoportjának útja

Erdély

2018. május 26-27., szombat-vasárnap, 10-18.30 óra

Városligeti Gyermeknap

Budapest, Városliget

2018. május 29, kedd,  8-16 óra  

OTP Bank - Bank a Parkban

Jászberény, az OTP Bank előtti parkolóban, Lehel vezér tér 28.

2018. május 30., szerda, 9-16 óra  

Fogászati szűrés és szaktanácsadás

Jászberény, Városi Óvoda Intézménye, Bajcsy-Zs u. 10.

2018. május 31., csütörtök,  9-16 óra 

Fogászati szűrés és szaktanácsadás

Jászberény, Városi Óvoda Intézménye, Bajcsy-Zs u. 10.

2018. június 2-3., szombat-vasárnap, 10-19 óra

LEGO Store Show és OTP Bank Családi Napok

Budapest, Millenáris Park

2018. június 5., kedd, 9-15 óra

Fogászati szűrés és szaktanácsadás

Alsószentmárton

2018. június 6, szerda, 9-15 óra

Fogászati szűrés és szaktanácsadás

Magyarmecske

2018. június 9., szombat, 10-18 óra között

Városnap

Hajdúdorog

2018. június 12., kedd, 10-15 óra 

Fogászati szűrés és szaktanácsadás

Hencida, Általános Iskola, Csokonai utca 2.

2018. június 13., szerda,  8.30-16 óra 

Fogászati szűrés és szaktanácsadás

Biharnagybajom, Szűcs Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

2018. június 29., péntek, 16-22 óra

Kincsem Park Derby

Budapest, Kincsem Park

2018. július 20., péntek, 14-20 óra

MSOSZ, Eunice Kennedy Nap

Kazincbarcika, Don Bosco Sportközpont melletti Völgypark

2018. augusztus 25., szombat 12-17 óra

Fényes Napok

Mátészalka

2018. szeptember 22., szombat

Bozsik Tanévnyitó

Telki, Globall Football Park

2018. szeptember 28-30. , péntek-szombat-vasárnap, 9-17 óra

Díjlovas és Lovasterápiás Verseny

Fót, NGYSZ Fóti Lovasterápiás és Oktató Központja, Vörösmarty tér 2.

2018. október 6-12.

Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvos-csoportjának útja

Erdély

A Gyermekmentő Szolgálat és az OTP Bank célja, hogy 2018-ban is legalább annyi fogászati szűrést végezzenek a Roadshow keretében, mint a korábbi években. A fogorvosi buszban dolgozó orvosok tavaly összesen 6215 magyarországi és határon túli iskolás és óvodás gyermek fogait vizsgálták, kezelték, és tartottak nekik szájhigiénés felvilágosítást. A szűrések eredményei megerősítették, hogy továbbra is nagyon fontos a megelőzés, a helyes fogápolás tanítása és a fogorvosok által végzett felvilágosítás.

Kép_4

(Fotó: Gordon Eszter)

Az OTP Bank társadalmi felelősségvállalási programjában immár több mint 20 éve kiemelkedően nagy hangsúlyt kap a Gyermekmentő Szolgálat egészségügyi tevékenységének támogatása, melynek egyik része a két szervezet közös projektje, a minden évben megszervezett OTP Bank Fogászati Roadshow szájhigiénés, szűrő- és oktatóprogram. A mozgó fogászati rendelő támogatása mellett a bank műtétek, gyógykezelések és fejlesztések finanszírozásával is segíti a Szolgálat munkáját.

A Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvosai és fogorvosai legközelebb 2018. május 6-12. között utaznak Erdélybe a Szolgálat egészségügyi programja keretében.