ok

ok

Kocsis Zoltán születésnapi koncertje hirek/Kocsis_Zoltan_szuletesnapi_2014.html 2014 3 31 2 8 39 0 false

 

a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat javára

MüPa, 2014. május 30., 20 óra

 

KocsisZoltan.jpg /data/cms33397/KocsisZoltan.jpg 600 400 - KocsisZoltan.jpg /data/130969/tn_KocsisZoltan.jpg 56 38 thumbnail: -  

 

J.S. Bach: 

I. F-dúr Brandenburgi verseny, BWV 1046

f-moll zongoraverseny, BWV 1056

a-moll hegedűverseny, BWV 1041

I. C-dúr zenekari szvit, BWV 1066

 

Kocsis Zoltán – zongora

Kuklis Gergely – hegedű

A Nemzeti Filharmonikusok művészei

Vezényel: Kocsis Zoltán

 

Jegyek kaphatók májustól, 25.000 Ft-os egységáron a Gyermekmentő Szolgálat irodájában,

1066 Budapest Teréz krt.24. I. emelet, 9-15 óráig,

Gabos Erikánál (telefonos egyeztetés után): +36 (1) 475-7000, +36 (30) 217-9200, gabos@gyermekmento.hu 

 

100 Kocsis Zoltán Gyermekmentő NGYSZ születésnapi koncert
Kérjük ajánlja fel adója 1%-át szervezetünknek! hirek/1_szazalek_2014.html 2014 1 10 6 13 50 0 false

 

1%-gy_ban2.jpg /data/cms33291/1__gy_ban2.jpg 380 260 - 1%-gy_ban2.jpg /data/126728/tn_1__gy_ban2.jpg 56 39 thumbnail: -  

 

Kérjük, segítse Ön is a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületét!

Ajánlja fel adója 1%-át szervezetünknek!

Adószámunk: 19622158-1-42

 

Készült a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületének  megbízásából.

 

További információ a www.gyermekmento.hu weboldalon.1%-fejh.jpg /data/cms33284/1__fejh.jpg 265 360 - 1%-fejh.jpg /data/126724/tn_1__fejh.jpg 42 56 thumbnail: -  

 

100 NGYSZ 1% adó felajánlás
Önkéntes segítőket keresünk! hirek/Segitok_2014.html 2014 1 23 5 12 24 0 false

 

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntesek jelentkezését várja különböző programjai lebonyolításához és irodai munkára, hétköznapi, illetve hétvégi elfoglaltságként.

 

A jelentkezéseket az alábbi e-mail címen várjuk:

 

hegedus.viktoria@gyermekmento.hu

 

Jelentkezését előre is köszönjük!

.

 

100 NGYSZ Gyermekmentő önkéntes munka
Az Új Széchenyi Terv támogatásával végzi el a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központja három épületének energetikai korszerűsítését hirek/KEOP_erg_Fot_2014.html 2014 3 14 6 8 43 0 false

 

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) fóti Lovasterápiás és Oktató Központja három épületének energetikai korszerűsítésére 55.183.260 forint támogatást nyert az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjának keretében. A beruházás eredményeként csökkenni fognak a terápiás helyszínként és oktatási központként működő épületegyüttes fűtési és elektromos energia-költségei.

 

2001 óta működik Fóton a Gyermekmentő Szolgálat Lovasterápiás és Oktató Központja. A terápiás helyszínként és oktatási központként működő intézetben vak, mozgássérült, tanulásban és értelmileg akadályozott, magatartási problémákkal és figyelemzavarral küzdő gyermekeket gyógyítanak, fejlesztenek lovasterápia alkalmazásával, illetve lovasterápiás szakembereket képeznek.

Az intézet területén található épületegyüttesből az oktatási épületet, a terápiás épületet és az úgynevezett fehér istállót érinti az energetikai korszerűsítés.

 

A beruházás célja, hogy a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által fenntartott intézet fűtési és elektromos energia-költségei csökkenjenek. Ehhez úgy kell korszerűsíteni az épületeket, hogy javuljon azok energetikai hatékonysági besorolása. A felújítás során kiemelt figyelmet szentelnek a környezettudatos megoldásoknak, ezen belül is a megújuló energiaforrások alkalmazásának. Egyszerre történik az épületek energetikai felújítása és megújuló energiát felhasználó rendszerek kiépítése.

Az előkészítés fázisában részletes energetikai audit készült. Ennek megfelelően történik meg a projekt keretében a külső nyílászárók cseréje, a homlokzati és födém-hőszigetelés, a világítási és a hűtés/fűtési rendszerek korszerűsítése. A felújítandó épületek mindegyike napelemekkel és fűtésrásegítésre is alkalmas napkollektorral lesz felszerelve.

 

A program megvalósításának határideje: 2014. december 30.

 

A Gyermekmentő Szolgálattól nem idegen a környezettudatosság, a megújuló energiaforrások használata. Ugyancsak a fóti területükön adták át 2013 őszén az Élhető Jövő Park nevű projektet, melynek keretében megújulóenergia-forrásokat hasznosító energiatermelő egységek, valamint ezek működését felügyelő és összehangoló informatikai rendszer került felépítésre. A beruházás célja az intézet villany- és gázszámlájának csökkentése, továbbá egy olyan kísérleti-kutatási ntézet létrehozása volt, ahol egyetemi oktatók, hallgatók és kutatók tanulmányozhatják a decentralizált energiatermelést, szakmai oktatásokat, kísérleteket végezhetnek megújulóenergia-források használatával.

 

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat programjairól bővebb információ a www.gyermekmento.hu és a www.lovasterapia.hu oldalakon található.

 

100 NGYSZ Gyermekmentő pályázat energia megtakarítás
„A média hatása a gyermekekre és fiatalokra” - már könyv formátumban is hirek/Media_hatasa_prn.html 2014 4 14 2 10 51 0 false

 

Már nyomtatott formában is olvashatók az VII. Nemzetközi Médiakonferencia előadásai

 

A 2013. szeptember 25-27. között megrendezett VII. Nemzetközi Médiakonferencia előadásainak anyaga 2014 március végén jelent meg könyv formájában. A kötet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) támogatásával és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) szerkesztésében készült el.

 

Kobak_book2.jpg /data/cms33449/Kobak_book2.jpg 266 362 - Kobak_book2.jpg /data/135107/tn_Kobak_book2.jpg 42 56 thumbnail: -

 

A Gyermekmentő Szolgálat által kiadott „Kobak” könyvsorozat korábbi darabjaihoz hasonlóan ez a kötet sem kerül bolthálózatokba. A Gyermekmentő oktatási intézményeknek, könyvtáraknak, az Országgyűlésnek, hatóságoknak és a médiának küldi el a könyvet, illetve az érdeklődők a Szolgálat irodájában (Bp., VI. Teréz krt. 24.) juthatnak hozzá a kiadványhoz. A korábbi kötetek nagyon keresettek az egyetemi oktatók és hallgatók körében, oktatási segédanyagként vagy szakdolgozathoz. A kiadvány kétezer példányban jelent meg.

 

A kötet a háromnapos konferencián elhangzott előadásokat tartalmazza, melyeket a négy országból érkezett, 80 elméleti és gyakorlati szakember – jogászok, pedagógusok, pszichológusok, szociológusok, médiaszakértők, tartalomgyártók, civil szervezetek képviselői, játékszakértők, bankbiztonsági szakemberek – tartott. Az NMHH munkatársai tíz előadással járultak hozzá a rendezvény sikeréhez, amelyet a hatóság elnökének köszöntő szavai nyitottak meg.A könyv követi a konferencia tematikáját, vagyis külön blokkokban közli a plenáris ülések és a három szekció előadásait (Tartalmak, Felhasználók és Intézmények).

 

A konferencia alapjául szolgáló kutatás ismertetése is bekerült a kiadványba, melyet a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által megbízott kutatócsoport készített (Ságvári Bence, Prof. Kósa Éva, Dr. László Miklós, Dr. Antalóczy Tímea). A kutatás a 12-13 éves általános és 16-17 éves középiskolások médiahasználati szokásait vizsgálja, 2000 fős minta alapján, amit kvalitatív kutatások egészítenek ki.

 

A kutatás eredményei szerint a gyermekek és fiatalok egyre korábbi életkorban kezdik használni a digitális eszközöket. Ezzel párhuzamosan azonban a szülők változatlanul csak kevéssé vesznek részt a gyermekek médiahasználatában. Az aktív és érdemi szülői jelenlét (megbeszélés, kritikai érvelés, javaslat stb.) e tekintetben továbbra is hiányzik, vagy leginkább csak a televízió és az internet előtt töltött idő korlátozásában merül ki. A kortárs kapcsolatok jelentősége viszont egyre nő. A fiatalok az online világban is döntően a saját, illetve az ismerőseik tapasztalatain keresztül szerzik tapasztalataikat.

 

Az iskolai oktatásban az előző felmérésekhez képest megnőtt a médiával foglalkozó ismeretek súlya, ezek azonban döntően csak az internetbiztonsággal kapcsolatos tudnivalókra korlátozódnak. Hiányoznak például az oktatott ismeretek köréből a közösségi oldalakkal, az online térben való viselkedéskultúrával kapcsolatos kézzelfogható, gyakorlati tudás és készségek.

 

Miközben a fiatalok többségének életében egyre aktívabb szerepet játszanak a különböző eszközök, illetve online szolgáltatások, a hozzáférésben korlátozott, hátrányos helyzetű társadalmi csoportok vannak jelen. Ez egyre mélyülő szakadékot eredményez a digitális írástudás és kompetenciák terén a fiatalok különböző csoportjai között, ami nagymértékben meghatározza ezeknek a csoportoknak a jövővel kapcsolatos terveit és bizakodását, a munkavállalással, a felnőtté válással kapcsolatos elképzeléseiket.

 

A fiatalok többsége szabadidejét továbbra is a televízió és az internet között osztja meg. Ezek sorrendjében és fontosságában azonban jelentős különbségek vannak a különböző csoportok között. Minden negyedik fiatal nagyon intenzív internethasználó (hétköznap napi minimum 120 perc).

Ugyanekkora arányban találjuk azokat is, akiknél viszont továbbra is a televízió a legfontosabb médium, van 10%, aki szinte csak tv-t néz.  Megjelent a fiatalok körében egy olyan csoport (6%), amelyik kívül áll a média világán, vagy tudatos döntés, vagy anyagi lehetőségek hiányában.

 

Az ingyenes kiadvány megrendelhető a Gyermekmentő Szolgálatnál, illetve a kiadványról további információ kérhető a gabos@gyermekmento.hu e-mail címen vagy a 475-70-10-es telefonszámon.

 

100 NGYSZ Gyermekmentő Kobak Média hatása a gyermekekre és fiatalokra
Sajtóközlemény - Dávid Góliát ellen hirek/David_vs_Goliat.html 2014 3 3 2 13 5 0 false

 

Az Európai Unió 2014-2020-as költségvetés-tervezetében eredetileg nem kapott helyett  a Safer Internet Program (SIP) folytatása. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat kurátora, Bánki Erik EP-képviselő indítványának köszönhetően azonban a február 26-án elfogadott, a transzeurópai távközlési hálózatokról szóló jelentés garantálja a gyermekek biztonságos internethasználatáért felelős uniós program jövőbeli finanszírozását is. A SÍP program, mely a jövőben az EU országaiban ’Better Internet for Kids’ néven folytatódhat,  több millió gyereknek biztosítja az EU minden országában a biztonságosabb internetezés lehetőségét, a megfelelő oktatással, megelőző felvilágosító tevékenységgel, kampányokkal, tudatosságnöveléssel. A program hatását a gyerekek, családok, oktatási intézmények közvetlenül érzik.

 

A Safer Internet Program célja elősegíteni a gyermekek és fiatalok biztonságos internethasználatát, felhívni a figyelmüket az internet előnyeire és veszélyeire, hatékonyan küzdeni az interneten felbukkanó, a gyerekekre és fiatalokra káros tartalmak ellen. Ennek eszköze a gyermekek, a tanárok és a szülők felvilágosítása, oktatása, a program folyamatos népszerűsítése. Ebbe a munkába a mindenkori döntéshozókat és a hatóságokat is be kell vonni.

 

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) 2013 tavaszán kezdett el tiltakozni a SIP finanszírozásának megszüntetése ellen, miután az Európai Tanács 9,2 milliárd euróról 1 milliárd euróra csökkentette a távközlési szolgáltatásokra fordítható költségvetést, aminek a SÍP az egyik részét képezi. A csökkentett költségvetést a Bizottság elsősorban számítógépekre, hálózatokra kívánta elkölteni, és nem gondolt arra, hogy a számítógépeket, hálózatokat hozzáértő, képzett gyerekeknek és felnőtteknek kell használni.

 

A Gyermekmentő Szolgálat kurátora, Bánki Erik, európai parlamenti képviselő, Edvi Péternek, a Gyermekmentő Szolgálat elnökének a támogatásával 2013 tavaszán két írásbeli kérdést intézett az Európai Bizottsághoz a Safer Internet központok támogatásának tervezett drasztikus csökkentéséről. Válaszában Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális területért felelős biztosa a Bizottság nevében elismerte a biztonságos internet központok fontosságát, de a szűkös költségvetési keret mellett nem látta lehetőségét a támogatásnak.

 

Bánki Erik képviselő uniós tárgyalási eszközök segítségével, írásbeli kérdésekkel, napirend előtti felszólalásokkal, szakbizottsági módosító indítványokkal meggyőzte Mészáros Alajos szlovákiai, Sógor Csaba romániai, Joanna Katarzyna Skrzydlewska lengyel, Petru Constantin Luhan román, Vicky Ford brit és Evzen Tosenovsky cseh európai parlamenti képviselőtársait, hogy csatlakozzanak a Gyermekmentő Szolgálat általa képviselt indítványához. A hat ország képviselői összefogásukkal elérték, hogy a Safer Internet Programot a tárgyalások során kiemelt közösségi érdekű projektté nyilvánítsák. Köszönet a felsorolt képviselőknek, hogy személyesen is kiálltak a gyerekek számára fontos program mellett.

 

Ez azt jelenti, hogy a program legalább 2020-ig a mostanival azonos szintű uniós támogatásban részesül, azaz az első 18 hónapban 11,9 millió euró áll rendelkezésre a Safer Internet központok működtetésre, oktatásra, megelőzésre és tudatosságnövelésre. Véleményünk szerint ez az összeg 27 országra vetítve nagyon kevés, de a semminél több. Azt javasoljuk, hogy a jövőben minden eszközre, hálózatra tervezett beruházásnak a 25%-át tudásra, oktatásra, megelőzésre kelljen fordítani.

Az Európai Parlament a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és Bánki Erik kezdeményezését elsöprő többséggel (560 igen szavazattal) megszavazta. Köszönet az 560 képviselőnek, akik a gyerekek oktatását, tudatosságnövelését nem rangsorolják a számítógépek, hálózatok kiépítése mögé.

 

Végezetül megjegyezzük, hogy egyre gyakrabban kerül nyilvánosságra hatalmas titkosszolgálati szervezeteknek a  munkája, pl. az NSA-é vagy az MI6-é. Ha ezen szervezetek a terrorizmus elleni küzdelem köpönyegébe burkolózva nem csak törvénysértő módon az emberek privát életében kutakodnának, hanem energiájuknak, kapacitásuknak csak 20-30%-át a gyermekpornográfia vagy a drogkereskedelem ellen fordítanák kormányaik utasítására, akkor a drogkereskedelem csökkenne, és a gyermekpornográfia szinte teljesen kiszorulna a világhálóról. Ezen érdemes lenne elgondolkozni.

 

 

2014. március 3.

 

 

Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat

 

100 Dávis Góliát EU NGYSZ SIP
Pályázati felhívás az Erkel Ferenc Színházban szervezett "Hófehérke és a 7 törpe" című táncjáték előadásának jegyeire általános iskolások részére hirek/Palyazati_felhivas_Hofeherke.html 2014 2 27 5 14 47 0 false

 

Előadás: 2014. június 5., csütörtök 18 óra (az előadás vége: 20 óra 20 perc)

Helyszín: Erkel Ferenc Színház  

 

A jegyekre pályázhat minden olyan 8 - 14 éves tanuló, illetve ilyen korú iskolai csoport (max. 40 fő), aki/amely az alábbi pályázati feltételek mindegyikének megfelel:

 

 

- szociálisan hátrányos helyzet,

- kiemelkedő tanulmányi eredmény,

- kiemelt érdeklődés a zene és általában a művészetek iránt.

 

 Szülők, kísérők csak korlátozott számban kaphatnak jegyet (10 gyermek/1 kísérő).

 

A pályázat formája: kitöltött egyéni vagy csoportos pályázati űrlap, elektronikus vagy postai úton benyújtva.

 

Kérjük, az űrlapot számítógéppel vagy kézzel, nyomtatott nagybetűvel töltsék ki.

 

A pályázat beérkezési határideje: 2014. május 9.

 

 

JELIGE: „Hófehérke”

 

 

Postacím: 1066 Budapest, Teréz krt. 24. ,vagy e-mail: ngysz@gyermekmento.hu

 

Kérjük, hogy vidéki intézmények csak akkor pályázzanak, ha meg tudják oldani az utazást.

 

A nyertesek kiértesítési határideje: 2014. május 18.

A Hofeherke_PALYAZATOK_CSOPORTOS_urlap14 /data/cms33359/Hofeherke_PALYAZATOK_CSOPORTOS_urlap14.doc application/msword 229 1393509798748 csoportos pályázati űrlap és az Hofeherke_PALYAZATOK_EGYENI_urlap14 /data/cms33360/Hofeherke_PALYAZATOK_EGYENI_urlap14.doc application/msword 97 1393509798686 egyéni pályázati űrlap  a részletes információval letölthető.

 

 

100 NGYSZ Gyermekmentő Szolgálat Hófehérke törpe
Pályázati felhívás: IV. Gyermek- és Ifjúsági Országgyűlés hirek/Kerdes_miniszterekhez_2014.html 2014 2 27 5 15 5 0 false

 

„Milyen kérdést intéznék a miniszterekhez, ha képviselő lennék?”

 

 

Az Országgyűlés és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat pályázatot hirdet gyermekintézmények számára a Gyermekek Világnapja alkalmából. A nyertes gyermekek részt vehetnek a IV. Gyermek- és Ifjúsági Országgyűlés ülésén az Országházban.

 

Pályázni egyénileg, illetve 20 fős csapatokkal lehet, 8-18 év közötti fiatalok részvételével.

 

A pályázat formája: a tervezett kérdések leírása és azok indoklása, min. egy A4 oldal terjedelemben, elektronikus vagy postai úton benyújtva.

 

A pályázat beérkezési határideje: 2014. június 2.

 

 

JELIGE: „Ha képviselő lennék…”

 

 

Postacím: 1066 Budapest, Teréz krt. 24. vagy e-mail: ngysz@gyermekmento.hu

 

A nyertesek kiértesítési határideje: 2014. szeptember 8.

 

100 NGYSZ Gyermekmentő Szolgálat Országgyűlés
A Symantec támogatja a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatot hirek/Symantec_Saferinternet_2014.html 2014 2 24 2 15 31 0 false

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat számára nyújtott anyagi támogatás került bejelentésre a Symantec budapesti partnerkapcsolati rendezvényén. Mark Nutt, a Symantec európai, közel-keleti és afrikai értékesítési partnerekért felelős alelnöke 10,000 dollárt nyújtott át a Szolgálatnak, melynek egyik felét a szervezet Safer Internet Programjára, másik felét az egészségügyi programjára folyósítják. 

 

Symantec_SaferInternet.jpg /data/cms33346/Symantec_SaferInternet.jpg 400 266 - Symantec_SaferInternet.jpg /data/130918/tn_Symantec_SaferInternet.jpg 56 42 thumbnail: -

Mark Nutt átnyújtja a Symantec adományát a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatot képviselő Antalóczy Attilának 

 

Mark Nutt ezt a február 12-én rendezett partnerkapcsolati eseményen jelentette be. Kijelentette, hogy a Symantec egyik legfőbb missziója a világ biztonságosabbá tétele. Hangsúlyozta, hogy a vállalat törekszik az olyan kezdeményezések felkarolására, melyek ennek elérésében segítenek, különösen gyermekeink biztonsága érdekében. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat tevékenysége és eredményei példamutatóak és követendőek, ezért döntött a Symantec a szervezet támogatásáról.

 

Beszéde végén Mark Nutt átnyújtotta az összeget Antalóczy Attilának, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alelnökének, aki megköszönte a Symantec támogatását.

 

100 SaferInternet Symantec NGYSZ adomány Gyermekmentő Szolgálat
„A jobb internet közös ügyünk!” hirek/SaferInternetDay_2014.html 2014 2 12 4 9 40 0 false

 

11. Safer Internet Day (SID) / Biztonságosabb Internet Nap 2014

2014. február 11.

 

Informatikai vállalatok és civil szervezetek fogtak össze, hogy felhívják a figyelmet a biztonságosabb internetezés fontosságára és alapvető szabályaira.

 

A Biztonságosabb Internet Napot (Safer Internet Day – SID) ma már a világ több mint 100 országában – beleértve az Európai Unió mind a 27 tagállamát, így Magyarországot is – minden évben február elején, ugyanazon a napon rendezik meg.

A SID része annak a globális kampánynak, amelynek célja, hogy az online technológiák és mobil eszközök felelős és biztonságosabb használatára ösztönözzön. Szakemberek az Európai Unió Safer Internet Program akciótervének keretein belül világszerte ugyanazon a napon hívják fel a figyelmet az internet lehetséges veszélyeire, így a zaklatásra, a gyermekpornográfiára és egyéb illegális és káros tartalmakra, ugyanakkor tájékoztatják a gyermekeket, szülőket, pedagógusokat és döntéshozókat a problémákról és azok lehetséges kezeléséről.

 

SaferInternet Day gallery/2014/gallery_130897.html 140211_447w.jpg /data/cms33341/140211_447w.jpg 400 266 - 140211_447w.jpg /data/130898/tn_140211_447w.jpg 56 38 thumbnail: -

( Az oldalon található fotókat Gordon Eszter és Rudasy András készítette.)

( A képekre klikkelve egy fotógaléria nyílik meg .)

 

Az utóbbi években a „biztonságosabb” helyett a „jobb” internet létrehozására került a hangsúly. Ezért idén a SID közös felelősségünkre fókuszál: mindannyiunk feladata, hogy az internetet egy jobb hellyé tegyük egymás számára. Ebben külön-külön mindenkinek szerepe van: gyerekeknek, fiataloknak, szülőknek, gondozóknak, pedagógusoknak, szociális munkásoknak, az ipar képviselőinek, döntéshozóknak és politikusoknak.

 

Ezért is lett 2014-ben a SID szlogenje: „A jobb internet közös ügyünk!”

 

Az Insafe hálózat minden évben számos kreatív anyagot készít, beleértve a szokásos SID videospotot és iskolai SID-csomagot. Ez utóbbi a Safer Internet Day weboldaláról (www.saferinternetday.org) letölthető. Az idei SID-spot a https://saferinternet.hu/videok/2014/01/22/biztonsagosabb-internet-nap-2014-02-11-2/ oldalon tekinthető meg.

 

A Safer Internet Day (SID) – Biztonságosabb Internet Nap hazai programjai:

 

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ), az Európai Unió Safer Internet Program (SIP) hazai konzorciumvezetője a HP Magyarország támogatásával kerekasztal-beszélgetést szervezett erre a napra, amelyen az ipar képviselői, döntéshozók, pedagógusok, a sajtó, illetve a téma iránt érdeklődők vettek részt.

 

A SID budapesti sajtótájékoztatóján Gonda Gábor, a HP Magyarország Kft. vezérigazgatója, mint a  Gyermekmentő Szolgálat önkéntese köszöntötte a résztvevőket, és elmondta, hogy Magyarország Nemzeti Kiberbiztonsági Stratégiája nevesítve tartalmazza az online gyermekvédelem elősegítését és a társadalom informatikai biztonságtudatosságának ügyét. Mint társadalmi felelősséggel bíró nagyvállalat, a HP Magyarországon is segíti az állami és a civil szervezetek munkáját a biztonságosabb és jobb internet megteremtésében.

 

SaferInternet Day gallery/2014/gallery_130897.html 140211_253w.jpg /data/cms33338/140211_253w.jpg 400 266 - 140211_253w.jpg /data/130904/tn_140211_253w.jpg 56 38 thumbnail: -

 

A Magyar Kormány is különös figyelmet fordít a gyermekek egészséges fejlődését és ismeretszerzését segítő kibertér kialakítására.  2013 tavaszán elfogadta a Nemzeti Kiberbiztonsági Stratégiát, amelyben hangsúlyos szerepet kap a gyermekek védelme, mind az alapértékek, mind az ellátandó feladatok között. E stratégia végrehajtására külön szervezetrendszert alakított ki a Miniszterelnökségen belül, létrehozva a Nemzeti Kiberbiztonsági Koordinációs Tanácsot. A kormányzati és civil szereplők közti együttműködés kiépítésén és erősítésén alapuló többrétegű struktúra mindegyik szintjén megjelenik az online gyermekvédelem. Az államtitkári szintű Tanácshoz kapcsolódó, a nem-kormányzati felsővezetőket tömörítő Nemzeti Kiberbiztonsági Fórumba meghívást kapott a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, az érintett minisztériumok és hatóságok, valamint a nem-kormányzati szereplők munkáját összefogó kiberbiztonsági munkacsoportok között külön gyermekvédelmi munkacsoport is megalakult 2013 decemberében, melyet a Gyermekmentő Szolgálat társelnöki pozícióban a Miniszterelnöki Hivatallal közösen vezet. A gyermekvédelmi munkacsoport kiemelten foglalkozik az oktatás-kutatás, a média-tudatosítás, valamint az online tartalomlevétellel és elektronikus bizonyítékokkal kapcsolatos kérdésekkel. A kormányzati és nem-kormányzati résztvevők közös munkájának eredményeképp 2014 áprilisára fogadják el azt az akciótervet, amely az online gyermekvédelem terén szükséges civil, üzleti, tudományos és kormányzati lépéseket hangolja össze.

 

A Magyar Rendőrség is örömmel csatlakozott a „Biztonságosabb Internet Nap 2014” programhoz. Ezen a napon a Rendőrség mintegy 150 fős kiképzett állománya több mint 200 általános és középiskolában, körülbelül 400 tanórán tart olyan foglalkozást, ahol  a biztonságos internettel kapcsolatos kérdéseket és válaszokat fogalmaznak meg a diákokkal. Több rendőri bűnmegelőzési egység jelezte, hogy a kérdéssel akár több napon át, vagy az iskolák kérésére más napokon is foglalkoznak, van, ahol egyhetes sorozatot terveznek.

A Magyar Rendőrség már évek óta figyelemmel kíséri az interneten elkövetett cselekmények fiatalokra gyakorolt hatását. Erre leginkább az iskolákban nyílik lehetősége, ahol különböző tematikus iskolai programokon a bűnmegelőzési tanácsadók egyik feladata az internettel kapcsolatos prevenciós munka. A rendőrségi szakemberek tudatosítják a fiatal és a felnőtt korosztályban is, hogy az online elkövetett cselekmények is lehetnek bűncselekmények, vagy megvalósíthatnak szabálysértést. A fiataloknak tudniuk kell, hogy milyen hatása lehet netes életüknek saját magukra, barátaikra és családjukra.

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány – amely Magyarországon a Safer Internet Program helpline feladatait látja el – tapasztalatai szerint a fiatalok életük jelentős részét töltik a cyber térben, használva annak minden előnyét, ám sokszor védtelenek annak veszélyeivel szemben. Az online tér teljes anonimitást nyújt, nemcsak a gyerekeknek, fiataloknak, hanem a rosszakaratú felnőtteknek is. Ez a nagyfokú anonimitás és az internet kínálta aktivitások végtelensége hatalmas szabadságot jelent, mellyel lehet élni és visszaélni egyaránt. A tudatos védelem nagyban segítheti a gyerekeket, fiatalokat abban, hogy nagyobb biztonságban élhessenek az online tér adta lehetőségekkel. A Kék Vonalhoz beérkező hívásokból jól látható két fontos veszélyforrás:

- a cyberbullying (kortársak online zaklatása) szoros összefüggést mutat az offline kortárs bántalmazással, ennek következtében a bántalmazott teljesen elszigetelődik, minden társas terében megalázottá, kiszolgáltatottá válik, így hatványozódik az öngyilkosság veszélye.

-    az online térben jelen lévő rosszakaratú felnőttek az anonimitás védelme alatt olyan kapcsolatokat alakíthatnak ki a fiatalokkal, amelyekben érzelmi kötéssel, később zsarolással szexuálisan kihasználhatják őket.

 A megelőzés mellett nagy hangsúlyt kap a 116 111 Lelkisegély-Vonalon a már megélt traumák feldolgozása, ezért az alapítvány szorosan együttműködik a Biztonságosinternet Hotline-al a visszaélések megszüntetése érdekében, és támogatja az NGYSZ tudatosságnövelő tevékenységét.

A Biztonságosinternet Hotline 2013 közepe óta a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-n belül működik. Tavaly közel 1500 bejelentést kezelt, melyeknek 15%-a ténylegesen tiltott pornográf tartalom volt, ebből több mint 30 eset magyar vonatkozású volt. Valamennyi tartalmat a rendőrség és a tartalomszolgáltatók közreműködésével sikeresen eltávolítottak. A gyermek pornográf tartalmak eltávolításán kívül a Biztonságosinternet Hotline nagy hangsúlyt fektet a bejelentők objektív tájékoztatására a különböző jogi lehetőségekkel kapcsolatban, illetve segítséget nyújt olyan esetekben, ahol nemzetközi kapcsolatrendszerén keresztül jelentősen le tudja rövidíteni a káros tartalmak eltávolításának idejét. A közösségi oldalakon tavaly is előkelő helyezést értek el a különféle visszaélések, jellemzően a zaklatás és a zsarolás, illetve a hamis profilokkal való visszaélés. A Biztonságosinternet Hotline szoros együttműködésben dolgozik a Kék-Vonal Helpline-nal, illetve  népszerűsíti az NGYSZ tudatosító tevékenységét.

 

A Magyar Kiváló Online Gyermektartalom Díj kiosztására szintén ezen a napon került sor.

A 2013-ban immár második alkalommal meghirdetett verseny célkitűzése a 6-12 év közötti korosztályt megcélzó minőségi online tartalmak előállítása, valamint olyan értékes tartalomfejlesztések ösztönzése, amelyek a gyermekek javát szolgálják (oktatják, tájékoztatják őket, fejlesztik a kreativitásukat stb.).

Valamennyi résztvevő országban a versenyre négy kategóriában lehetett nevezni: felnőtt (szakmabeli és nem szakmabeli), illetve ifjúsági (egyéni és csoportos) kategóriában.

 

A zsűri tagjai:

 

 

Dr. Vass Ágnes, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanács tag, a zsűri elnöke

Cseh Gabriella, a Facebook kelet-közép-európai szabályozási vezetője

Dr. Krasznay Csaba, a HP IT biztonságtechnikai szakértője

Pelles Péter, UX specialista

Ságvári Bence szociológus, az internet, média és telekommunikáció területén kutatással és tanácsadással foglalkozó ITHAKA Kft. ügyvezetője

Teasdale Harold, a Symantec Magyarország területi igazgatója

 

 

A zsűri döntése alapján a Magyar Kiváló Online Gyermektartalom 2013 Díjban az alábbi honlapok részesültek:

 

Szakmabeli indulók (akik hivatásszerűen hoznak létre online tartalmakat):

 

1. Traff Park (traff.hu)

2. Okos doboz (okosdoboz.hu)

3. Rókalandozó (rokalandozo.hu)

 

Különdíj a legjobb gyermekvédelmi tartalomnak: Unicef Helpapp (unicef.hu/helpapp/)

 

Nem szakmabeli indulók:

 

1. Ludbriko (ludbriko.hu)

2. Versike (versike.hu)

3. Momó Rádió (momoradio.hu)

 

A zsűri elnökeként dr. Vass Ágnes az eredményhirdetést megelőzően összefoglaló beszédében kihangsúlyozta, hogy „a felelős szerkesztői magatartás elengedhetetlen kötelessége és át nem ruházható felelőssége minden online tartalomszolgáltatónak. Gyermekeink káros tartalmaktól való védelme viszont csak akkor lehet eredményes, ha kreatívan kíváncsiságot ébresztő, ízléses grafikába csomagolt, értékes és értékteremtő tartalmat kínálunk cserébe”. Ennek felelnek meg a most díjazott honlapok, amelyeket értékeléskor három fő szempont szerint vizsgálta a zsűri: a célcsoport és a korosztályi jellegzetességek, a vonzó tartalom és a felhasználhatóság szerint. Vass Ágnes elmondta, hogy gyakorló anyukaként is gyermekével együtt tesztelte ezen szempontoknak való megfelelést, és szívesen ajánlja szülőknek a honlapok használatát.

 

SaferInternet Day gallery/2014/gallery_130897.html 140211_243w.jpg /data/cms33336/140211_243w.jpg 400 266 - 140211_243w.jpg /data/130908/tn_140211_243w.jpg 56 38 thumbnail: -

 

Az idei verseny nagy sikere, hogy a nem szakmabeli első helyezett Ludbriko, akit a hazai díjazottak közül a Gyermekmentő Szolgálat küldött tovább, az összeurópai versenyen a 2. helyezett lett. Büszkék vagyunk rájuk, és ezúton is gratulálunk nekik. A díj átadására rendezvényünkkel egy időben, Brüsszelben került sor, ünnepélyes keretek között.

 

A ludbriko.hu általános iskolásoknak szóló építészeti és dizájnoldal. Célja, hogy olvasóit megismertesse az építészettel, épített környezetünkkel, mindezt élményszerűen, színes történetek, érdekesség és sok játék segítségével  A ludbriko.hu szlogenje: Épületes szórakozás. Ebben a szellemben kínál szórakoztató, tartalmas és biztonságos lehetőséget internetező gyermekek számára az oldal alapítója és szerkesztője, Gődény Éva építészmérnök, műemlékvédelmi szakmérnök.

 

A díjakat dr. Vass Ágnes, az NMHH Médiatanács tagja, a zsűri elnöke, és György László, a Symantec magyarországi képviseletének vezetője adta át.

 

György László, a Symantec magyarországi képviseletének vezetője szintén gratulált a nyerteseknek, és elmondta, hogy az Eurobarometer kutatások (Special Eurobarometer 404 – Cyber Security report) szerint Magyarországon a kiberbiztonsági tudatosság szintje a fele az európai uniós átlagénak.  A gyakorlatban is kevesebbet teszünk a biztonságos internetezésért, bár hazánkban az utóbbi években jó irányú változások figyelhetők meg.  A fiatalabb generációk kiemelkedő fogékonysága is megerősíti, hogy érdemes támogatni az ifjúságot felvértező kezdeményezéseket, amelyek az említett területeken nagyban segítik a felzárkózást. Ezért jelentős a Safer Internet Program kezdeményezése, és ezért kelthet joggal reményt a jövőre nézve.

 

Az MTVA idén csatlakozott először a SID kampányhoz: az M2 Hetedhét Gyerekhíradója február 10. és 14. között a biztonságosabb internet használatával foglalkozik, és hasznos tanácsokat ad szülőknek, gyerekeknek és tanároknak. A Petőfi Rádión február 11-én a SID kapcsán óránként hasznos információkat osztanak meg a hallgatókkal.

A program népszerűsítésére elkészült SID tévéspotot az MTVA és a UPC Magyarország kábelcsatornáin sugározzák.

 

A legjobb gyermekvédelmi tartalomnak járó különdíjat Lencsó Rita, az MTVA kommunikációs igazgatója adta át, aki elmondta, hogy a közmédia kiemelten kezeli a gyermekvédelem ügyét. A 2012 decemberében indított M2 gyerekcsatornáján számos olyan tartalmú anyagot sugároz a gyermek korosztálynak, mely játszva tanítja a biztonságos internethasználatot. Az MTVA több stratégiai együttműködési megállapodást kötött állami és társadalmi szervezetekkel, melyekkel együttműködve dolgozik, hogy a gyermekek jogai jobban érvényesülhessenek, és hogy a modern technika eszközeit is biztonságosan tudják használni. Az M2 nagyon gyorsan piacvezetővé vált a tematikus csatornák között, erőszakmentes tartalmai miatt nem csak hazánkban, de - ahogy nemzetközi díjai is mutatják - Európában is egyre népszerűbb és elismertebb. Nagy öröm számukra, hogy a Gyermekmentő Szolgálattal közösen együtt népszerűsíthetik ezt a napot.

 

Szilágyi Bernadette, a Microsoft programmenedzsere - aki elkötelezett oktatói tevékenységéért, a számítástechnika népszerűsítésért, a civil szervezetek munkájának segítéséért Tarján-emlékérmet kapott - elmondta, hogy a Microsoft a jövő zálogaként tekint a fiatalokra. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint YouthSpark nevű programja, amelyen keresztül világszerte rengeteg különféle rendezvényt és tréninget szerveznek, illetve számos további egyéb lehetőséget biztosítanak a fiatalok számára, hogy közelebb kerülhessenek céljaik eléréséhez, álmaik megvalósításához. A Microsoft YouthSpark programjának alapvető része a biztonságosabb internethasználat oktatása és terjesztése. A programban részt vevő önkéntes fiatalok, illetve Microsoft-dolgozók közreműködésével évente 40000-nél is több embernek nyújtanak tájékoztatást és képzést a biztonságosabb internethasználat alapjairól, mindenféle külön ellenszolgáltatás nélkül. Iskolákban, civil központokban, művelődési házakban és a saját székházukban is tartanak előadásokat az érdeklődőknek, és az internetet is felhasználják a tájékoztatásra.

 

SaferInternet Day gallery/2014/gallery_130897.html 140211_396w.jpg /data/cms33340/140211_396w.jpg 400 266 - 140211_396w.jpg /data/130900/tn_140211_396w.jpg 56 38 thumbnail: -

 

A kerekasztal-beszélgetésen részt vevő Szűcs László, a UPC kommunikációs igazgatója kifejtette, hogy a UPC és anyavállalata,a Liberty Global 2006 óta kiemelt nemzetközi partnere a Biztonságosabb Internet Napjának. A vállalat szorosan együttműködik az Insafe anyaszervezetével, a European Schoolnettel, amellyel közösen dolgozta ki az idén debütáló két új kezdeményezését is.

 

A magyarul is elérhető eSafety Label (www.esafetylabel.eu) online iskolai akkreditációs rendszer adatokat és tanácsokat biztosít ahhoz, hogy az iskolák és a tanárok felkészülhessenek az IKT eszközök készség szintű használatára, ellenőrizhessék felkészültségüket és akkreditálhassák is azt az eBiztonsági Címkével.  A Web We Want (Internet, ahogy mi szeretnénk), 13-16 éveseknek szóló kézikönyv segítségével pedig a diákok tesztelhetik képességeiket, többet tudhatnak meg online jogaikról és tudatosabb döntéseket hozhatnak internetes tevékenységeikben.

Emellett a UPC Magyarország kezdeményezésére és fő támogatásával elkészült és hamarosan elindul egy egyedülálló új weboldal is, Otthon a neten címmel, amely a legkisebbeket ismerteti meg az internet színes világával. Az oldalra feltöltött kisfilmekben gyermekek mesélnek egymásnak online tapasztalataikról, és adnak egymásnak jó tanácsokat.

A kezdeményezések elterjesztésében a UPC együtt kíván működni a hazai Safer Internet Program konzorciummal, mondta Szűcs László, a UPC kommunikációs igazgatója.

 

Csapó Noémi, a Magyar Telekom képviseletében az alábbit fűzte hozzá a rendezvényen:

„A Telekom elkötelezett a gyermekek biztonságosabb internetezése mellett, melyhez számos eszközt, megoldást kínál. Felelős szolgáltatóként rendszeres képzéseket szervez, tematikus honlapján biztonsági tanácsokat, tippeket, eszközöket oszt meg a szülőkkel, pedagógusokkal, gyerekekkel. A Telekom támogatásával megvalósuló Mobilsuli programban a vállalat önkéntesei oktatják az általános iskolásokat biztonságos mobil- és internethasználatra. A program tavaly elnyerte „Az év vállalati önkéntes programja” díjat.”

 

A rendezők hazai intézményeket, játékszakértőket, gyermekvédelmi szakembereket, webes biztonsági szakembereket, úgynevezett stakeholdereket (távközlők, internetszolgáltatók, non-profit szövetségek, multinacionális cégek képviselői, tanárok stb.) is meghívtak az eseményre.

 

Pethő Zsófia
Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat

PR munkatárs
telefon: +36 1 475 7027, +36 30 436 37 67
e-mail: petho@gyermekmento.hu

Borsi Zsuzsanna
Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat

Safer Internet Program koordinátora
telefon: +36 1 475 7017, +36 70 70 80 574
e-mail: borsi@gyermekmento.hu

 

Rövid háttér információ a Safer Internet Plus (SIP) programról:

 • A „Safer Internet Program” (Biztonságosabb Internet Program) az Európai Unió által közvetítettértékrenddel összhangban az internet és az új online technológiák használatának biztonságosabbá tételét szolgálja, különösen a gyermekek számára, illetve a jogellenes, valamint a káros tartalom elleni küzdelem hatékonyságát is biztosítja. A magyarországi konzorcium a gyermekek, szülők, tanárok és a döntéshozók felvilágosítását tűzte ki célul.

Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat: konzorcium-vezető, awareness centre, www.gyermekmento.hu

Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány: internet helpline, segélyvonal és online tanácsadás gyerekeknek, www.kek-vonal.hu

NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.: a káros, illegális és jogsértő tartalmak bejelentésére szolgáló Biztonságosinternet Hotline üzemeltetője, www.biztonsagosinternet.hu

 

 

Az Insafe-ről és az INHOPE-ról:

 • Az Insafe és az INHOPE az Európai Bizottság Safer Internet Programjának keretében együttműködik az internet és a mobil eszközök használatának – különösen a gyermekek, fiatalok, családok számára történő biztonságosabbá tétele, valamint a jogellenes tartalmak azonosítása és eltávolítása érdekében.

• Az Insafe vagy az INHOPE weboldalait közvetlenül is elérheti (Insafe: www.saferinternet.org és INHOPE: www.inhope.org).

 

100 SID NGYSZ Gyermekmentő 2014 Safer Internet Day
Hírek
Kocsis Zoltán születésnapi koncertje

 

a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat javára

MüPa, 2014. május 30., 20 óra

 

 

 

Önkéntes segítőket keresünk!

 

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntesek jelentkezését várja különböző programjai lebonyolításához és irodai munkára, hétköznapi, illetve hétvégi elfoglaltságként.

 

A jelentkezéseket az alábbi e-mail címen várjuk:

 

hegedus.viktoria@gyermekmento.hu

 

Jelentkezését előre is köszönjük!

Az Új Széchenyi Terv támogatásával végzi el a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központja három épületének energetikai korszerűsítését

 

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) fóti Lovasterápiás és Oktató Központja három épületének energetikai korszerűsítésére 55.183.260 forint támogatást nyert az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjának keretében. A beruházás eredményeként csökkenni fognak a terápiás helyszínként és oktatási központként működő épületegyüttes fűtési és elektromos energia-költségei.

 

„A média hatása a gyermekekre és fiatalokra” - már könyv formátumban is

 

Már nyomtatott formában is olvashatók az VII. Nemzetközi Médiakonferencia előadásai

 

A 2013. szeptember 25-27. között megrendezett VII. Nemzetközi Médiakonferencia előadásainak anyaga 2014 március végén jelent meg könyv formájában. A kötet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) támogatásával és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) szerkesztésében készült el.

 

 

Sajtóközlemény - Dávid Góliát ellen

 

Az Európai Unió 2014-2020-as költségvetés-tervezetében eredetileg nem kapott helyett  a Safer Internet Program (SIP) folytatása. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat kurátora, Bánki Erik EP-képviselő indítványának köszönhetően azonban a február 26-án elfogadott, a transzeurópai távközlési hálózatokról szóló jelentés garantálja a gyermekek biztonságos internethasználatáért felelős uniós program jövőbeli finanszírozását is. A SÍP program, mely a jövőben az EU országaiban ’Better Internet for Kids’ néven folytatódhat,  több millió gyereknek biztosítja az EU minden országában a biztonságosabb internetezés lehetőségét, a megfelelő oktatással, megelőző felvilágosító tevékenységgel, kampányokkal, tudatosságnöveléssel. A program hatását a gyerekek, családok, oktatási intézmények közvetlenül érzik.

 

Pályázati felhívás az Erkel Ferenc Színházban szervezett "Hófehérke és a 7 törpe" című táncjáték előadásának jegyeire általános iskolások részére

 

Előadás: 2014. június 5., csütörtök 18 óra (az előadás vége: 20 óra 20 perc)

Helyszín: Erkel Ferenc Színház  

Pályázati felhívás: IV. Gyermek- és Ifjúsági Országgyűlés

 

„Milyen kérdést intéznék a miniszterekhez, ha képviselő lennék?”

 

 

Az Országgyűlés és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat pályázatot hirdet gyermekintézmények számára a Gyermekek Világnapja alkalmából. A nyertes gyermekek részt vehetnek a IV. Gyermek- és Ifjúsági Országgyűlés ülésén az Országházban.

A Symantec támogatja a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatot

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat számára nyújtott anyagi támogatás került bejelentésre a Symantec budapesti partnerkapcsolati rendezvényén. Mark Nutt, a Symantec európai, közel-keleti és afrikai értékesítési partnerekért felelős alelnöke 10,000 dollárt nyújtott át a Szolgálatnak, melynek egyik felét a szervezet Safer Internet Programjára, másik felét az egészségügyi programjára folyósítják. 

 

Mark Nutt átnyújtja a Symantec adományát a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatot képviselő Antalóczy Attilának 

„A jobb internet közös ügyünk!”

 

11. Safer Internet Day (SID) / Biztonságosabb Internet Nap 2014

2014. február 11.

 

Informatikai vállalatok és civil szervezetek fogtak össze, hogy felhívják a figyelmet a biztonságosabb internetezés fontosságára és alapvető szabályaira.

 

A Biztonságosabb Internet Napot (Safer Internet Day – SID) ma már a világ több mint 100 országában – beleértve az Európai Unió mind a 27 tagállamát, így Magyarországot is – minden évben február elején, ugyanazon a napon rendezik meg.

Segítsünk együtt!
Számlaszám: 11794008-20022002
Egyszerűsített számlaszámaink:
(személyes befizetés esetén)
OTP 500, MKB 500, Erste 500
A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületének adószáma: 19622158-1-42
http://gyermekjogok.obh.hu/

Portál rendszer: ponte.hu