ok

ok

Tájékoztatás az ösztöndíj pályázatról hirek/Tajekoztato_palyazatrol-2016.html 2016 10 24 2 11 3 0 false

 

A beérkezett pályázatok elbírálása lezárult, a nyertes pályázókat a héten értesítjük.

 

A beérkezett nagymennyiségű pályázatok miatt, csak azokat értesítjük ki, akik bekerültek az ösztöndíj programunkba.

 

Megértésüket köszönjük.

 

 

Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat

 

.

 

100 pályázatok NGYSZ 2016 elbírálás folyamatban
IV. Nemzetközi Internetkonferencia - 2016 „Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” hirek/IV-Mediakonferencia.html 2016 10 21 6 8 27 0 false

 

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) október 19-én negyedik alkalommal rendezte meg az Európai Unió „Safer Internet Program” (SIP) keretében „Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” című nemzetközi konferenciát. Az idei rendezvény kiemelt témái a szexting, a pedofília és a gyűlöletbeszéd voltak.

 

Saferinternet-2016 gallery/2016/gallery_177070.html IMG_5430w /data/cms41384/IMG_5430w.jpg 400 300 - IMG_5430w /data/177066/tn_IMG_5430w.jpg 56 38 thumbnail: -

( A képre klikkelve egy galéria nyílik meg. )

 

A rendezvényen a gyermekek és fiatalok online biztonságával kapcsolatos kérdésekről, kiemelten a szextingről, a pedofíliáról és a gyűlöletbeszédről, a magánélet védelméről, a családnak, az iskolának, a médiának a tudatosításban betöltött szerepéről, új online trendekről és a közösségi média szerepéről hangzottak el előadások.

 

A témák aktualitását mutatja, hogy több mint 250-en hallgatták az előadásokat: egyetemi oktatók, hallgatók, szakemberek az oktatás, a média, a kormányzat, az ipar és a civil szféra területéről. A nap folyamán huszonkettő előadás hangzott el, négy előadó érkezett külföldről (Lengyelország, Románia, Egyesült Királyság). A konferencia online követhető volt a www.gyermekmento.hu és a www.saferinternet.hu honlapokon, ahonnan hamarosan letölthető lesz az összes videó.

 

Saferinternet-2016 gallery/2016/gallery_177070.html IMG_5634w /data/cms41387/IMG_5634w.jpg 400 300 - IMG_5634w /data/177050/tn_IMG_5634w.jpg 56 38 thumbnail: -

( A képre klikkelve egy galéria nyílik meg. )

 

A teltházas konferenciát dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke nyitotta meg, aki kiemelte, hogy idén azért választották ezeket a témákat, mert fontosnak tartották felhívni mind a gyerek, mind a felnőtt felhasználók figyelmét, hogy mennyire oda kell figyelni, hogy milyen tartalmakat osztanak meg magukról és másokról, hisz a világhálón mindig akadnak, akik visszaélhetnek ezekkel az adatokkal. Véleménye szerint szükség van legalább 20-30 évre ahhoz, hogy az akkor szülőkké váló generációnak teljesen természetes legyen a közösségi médiahasználat, akár azok buktatóinak felismerésével együtt. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat konferenciája ebben a megismerési folyamatban hivatott segíteni, a témákat jól ismerő szakemberek előadásaival.

 

Dr. Gyurkó Szilvi, a Hintalovon Alapítvány kuratóriumi elnöke és a Terre des hommes Magyarország tanácsadója előadásában elmondta, hogy az internetes pornóval az X, Y, Z generáció tagjai már gyermekkorukban jó eséllyel találkoznak. Európai adatok szerint a 7-10 éves korosztály 3. leggyakoribb keresőszava a ’pornó’, azonban gyerekek ezen felül

kéretlen tartalomként is "belefutnak" explicit szexuális tartalmakba. Mindennek a hatása a testképre, az énképre, az önkifejezésre és a szexualitásra egyértelműen negatív. Ezt megelőzendő, az előadás az online szexedukáció fontosságát emelte ki, valamint a neten elérhető biztonságos, szexualitással összefüggő tartalmak iránti igényt.

 

Saferinternet-2016 gallery/2016/gallery_177070.html IMG_5555w /data/cms41386/IMG_5555w.jpg 400 300 - IMG_5555w /data/177052/tn_IMG_5555w.jpg 56 38 thumbnail: -

( A képre klikkelve egy galéria nyílik meg. )

 

Dr. Aczél Petra, a Budapesti Corvinus Egyetem Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézetének igazgatója ’Gyűlölök és szeretek – szélsőséges online érzelmek’ című előadásában arról beszélt, hogy a digitális közelség egyik jellemzője a szélsőségesség: az intenzív, felnagyított érzelmek kommunikációja. A személyiséget az online térben a személyesség helyettesíti, hozza létre. A személyesség pedig sodró, végletes érzelmekkel körvonalazható legjobban az információs zajban. Gyorsabban szeretünk, azonnal gyűlölünk. Kérdés, hova vezet az érzelmek extrémizmusa, a stílus radikalizálódása - ez fontos kihívása lesz a 3.0 világának.

 

Sterner Zoltán, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat biztonságosinternet-oktatója ’Bosszúpornó, megalázás és megfélemlítés az interneten’ című előadásában kitért arra, hogy a bosszúpornó szexuális jellegű tartalom, melyet nyilvánosan megosztanak online felületeken az egyén hozzájárulása nélkül, azzal a szándékkal, hogy megszégyenítsék vagy zavarba hozzák az illetőt. Az utóbbi években „divattá” vált az intim fotók és videók bosszúból történő közzététele a világhálón. Nem meglepő adat, hogy az áldozatok 90 százaléka nő. Előfordul, hogy az áldozat teljesen megváltoztatni kényszerül az addigi életét, hogy minimalizálja a bosszúpornó hatásait. Munkahelyet vált, kimarad az iskolából, elköltözik, rejtőzködik stb., hogy elkerülje a további szexuális zaklatást. A legnagyobb informatikai cégek saját kezükbe vették a probléma megoldását. A két keresőóriást (Google és Bing) működtető vállalatok, a Google és a Microsoft, valamint a legnagyobb közösségi hálózatokat üzemeltető cégek, a Facebook és a Twitter, ígéretet tettek a bosszúpornó elleni küzdelemre. Magyarországon az ilyen típusú bűncselekményeknek nincs önálló büntetőjogi minősítése és konkrét statisztika sem áll rendelkezésre. Az előadás végén Sterner Zoltán azt javasolta, hogy amennyiben egy párkapcsolat nem bírja ki az idő próbáját, és a partnerek szakítanak, érdemes eltüntetni minden olyan képet és videót, amely később kellemetlenül érintheti magát a felhasználót.

 

A konferencia egyik utolsó előadójaként Csekeő Borbála, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője a ’Szexting tizenéves korban - Miért népszerű, mik a veszélyei és mi a felnőttek felelőssége a témában’ című előadásában kitért arra, hogy a tizenévesek közösségi életének egyre nagyobb szelete zajlik az online térben. Az elmúlt évtizedben az internetes felületek jelentősen megváltoztatták mindazt, amit ismerkedésről, önkifejezésről, kapcsolatokról és intimitásról gondolunk. Akárcsak az online ismerkedés, az erotikus tartalmú képek, üzenetek küldése-fogadása is a fiatal generációk életének részévé vált. Előadásában kitért arra, hogy a szexting jelensége hogyan függ össze a serdülőkor normatív krízisével, az identitás alakulásával, a változó testképpel. Leginkább ezen keresztül lehet megérteni a tizenévesek motivációit, és megtalálni azokat az utakat, ahol a felnőttek tehetnek a szextinggel összefüggő veszélyek megelőzésért és a már elszenvedett rossz élmények kezeléséért. 

 

A konferencián a digitális esélyegyenlőség és az internetbiztonság megteremtése érdekében tervezett közös fellépésről szóló együttműködési megállapodást írt alá a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Vodafone Magyarország Alapítvány. Az együttműködésnek köszönhetően a 2015 decemberében elindított Vodafone Digitális Iskola Program folytatásaként néhány napon belül megkezdődik mintegy 6500 gyermek internetbiztonsági oktatása országszerte. A Vodafone Digitális Iskola Program a hátrányos helyzetű fiatalok digitális ismereteinek fejlesztése és a magyarországi oktatás digitális átalakításának ösztönzése érdekében jött létre, és az indulás óta eltelt alig 10 hónap során a Vodafone 1300 Vodafone Tab SpeedLTE táblagépet adományozott a résztvevő 25 iskolának, díjmentesen biztosítja az oktatási célú használathoz szükséges havi 3 GB adatforgalmi keretet, és közel 700 pedagógust részesített internetbiztonsági oktatásban.

 

Saferinternet-2016 gallery/2016/gallery_177070.html IMG_5323w /data/cms41382/IMG_5323w.jpg 400 300 - IMG_5323w /data/177058/tn_IMG_5323w.jpg 56 38 thumbnail: -

( A képre klikkelve egy galéria nyílik meg. )

 

„A mai napon aláírt együttműködés egy közös gondolkodás eredményeként az ország egész területén, hátrányos helyzetű térségekben működő iskolákhoz juttatja el a XXI. század online ismereteit a digitális esélyegyenlőség jegyében. Öröm számunkra, hogy csatlakozhatunk ehhez a programhoz, amelynek első lépcsőjeként az általunk évente oktatott 30 000 diákon túl, további 6500 diákhoz jutnak el a biztonságos internetezés legfontosabb ismeretei.” – tette hozzá dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke.

 

A konferencia a Safer Internet Program keretében valósult meg. A projekt célja az Európai Unió által közvetített értékrenddel összhangban, az internet és az új online technológiák használatának – különösen a gyermekek számára való – biztonságosabbá tétele, a jogellenes, valamint a felhasználó által nem igényelt tartalom elleni küzdelem hatékonyságának biztosítása.

 

A konferencia az Európai Kiberbiztonsági Hónap kampány programsorozatába illeszkedik.

 

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat az Európai Unió Safer Internet (SIP) Programban tudatosság-növelő központként a gyermekek, szülők és tanárok felvilágosítását, a program népszerűsítését tűzte ki célul. Szeretnénk elérni, hogy az országban minél több internethasználó böngészhessen biztonságos körülmények között, illetve, hogy probléma esetén az érintettek tudják, kihez fordulhatnak. Célunk, hogy egyszerre hívjuk fel a figyelmet az interneten leselkedő veszélyekre, és teremtsük meg azok orvoslásának, illetve a segítségnyújtás lehetőségét.

 

Budapest, 2016. október 20.

 

100 Saferintertet konferencia 2016 Média hatása a gyermekekre Gyermekmentő Szolgálat NGYSZ
Fókuszban a biztonság: 6500 diák internetbiztonsági képzése kezdődik meg a Vodafone Digitális Iskola Programban hirek/V-DIP_2016.html 2016 10 19 4 14 39 0 false

 

logok.png /data/cms41375/logok.png 400 95 - logok.png /data/177046/tn_logok.png 56 14 thumbnail: -

 

A digitális esélyegyenlőség és az internetbiztonság megteremtése érdekében tervezett közös fellépésről szóló együttműködési megállapodást írt alá a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Vodafone Magyarország Alapítvány az Európai Bizottság által indított „Safer Internet Program”támogatásával megrendezett, „Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” című konferencia keretében.

 

IMG_5650w /data/cms41371/IMG_5650w.jpg 600 400 - IMG_5650w /data/177048/tn_IMG_5650w.jpg 56 38 thumbnail: -  

 

A Vodafone 2015 decemberében indította el a Vodafone Digitális Iskola Programot a hátrányos helyzetű fiatalok digitális ismereteinek fejlesztése és a magyarországi oktatás digitális átalakításának ösztönzése érdekében. Az indulás óta eltelt alig 10 hónap során a Vodafone 1300 Vodafone Tab Speed LTE táblagépet osztott ki 25 iskolában országszerte,valamint díjmentesen biztosítja az oktatási célú használathoz szükséges havi 3 GB adatforgalmi keretet is.

 

IMG_5695w /data/cms41372/IMG_5695w.jpg 600 400 - IMG_5695w /data/177044/tn_IMG_5695w.jpg 56 38 thumbnail: -

 

Miután az iskolák közel 700 érintett pedagógusának internetbiztonsági oktatására már tavasszal sor került, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal aláírt együttműködésnek köszönhetően a Vodafone jóvoltából néhány napon belül megkezdődik az iskolákban a mintegy 6500 érintett gyermek internetbiztonsági oktatása is.

 

IMG_5723w /data/cms41373/IMG_5723w.jpg 600 400 - IMG_5723w /data/177042/tn_IMG_5723w.jpg 56 38 thumbnail: -

 

„A mai gyermekek beleszülettek a digitális világba, számukra a világháló nem csupán a tudás hatalmas tárházát jelenti, de alapvető, sőt, talán az elsődleges szocializációs teret is.”- mondta Marchhart Pál, a Vodafone Magyarország Vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese és a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumi tagja. „Ugyanakkor a legtöbb fiatal tapasztalatlan.  Nem tudja, hogyan kell okosan, biztonsággal használni az internetet, és nincs tisztában a digitális veszélyekkel, illetve azok súlyosságával. A tudás hiánya együtt jár a kiszolgáltatottsággal, így elengedhetetlen, hogy minél korábban és minél többet halljanak a biztonságos netezésről. Ez az oka annak, hogy a Vodafone Digitális Iskola Program egyik legfőbb célja a digitális esélyegyenlőség megteremtése mellett a biztonságos internetezés alapjainak megteremtése.”

 

IMG_5742w /data/cms41374/IMG_5742w.jpg 600 400 - IMG_5742w /data/177040/tn_IMG_5742w.jpg 56 38 thumbnail: -

 

„A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a Safer Internet Programban tudatosságnövelő központként számos eszközzel hívja fel a társadalom figyelmét a biztonságos internethasználat fontosságára. Szakembereink, oktatóink, trénereink ingyenes előadásokat, foglalkozásokat tartanak diákok, tanárok, szülők számára az egész országban. A 2009 óta futó programban évente legkevesebb 30 ezer gyerekhez, 20 ezer szülőhöz, pedagógushoz és egyéb szakemberhez jutnak el oktatóink. Megszerzett tudásunkat, tapasztalatainkat szívesen osztjuk meg más, a témát kiemelten kezelő szervezetekkel is. Így örömmel fogadtuk a Vodafone Magyarország Alapítvány megkeresését, amely a Digitális Iskola Programhoz keresett szakembereket. A mai napon aláírt együttműködés egy közös gondolkodás eredményeként az ország egész területén, hátrányos helyzetű térségekben működő iskolákhoz juttatja el a XXI. század online ismereteit a digitális esélyegyenlőség jegyében. Öröm számunkra, hogy csatlakozhatunk ehhez a programhoz, amelynek első lépcsőjeként az általunk évente oktatott 30 000 diákon túl, további 6500 diákhoz jutnak el a biztonságos internetezés legfontosabb ismeretei.” – tette hozzá dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke.

100 NGYSZ Gyermekmentő Vodafone Digitális Iskola Program Saferinternet Alapítvány támogatás
VI. Gyermek és Ifjúsági Országgyűlés a Gyermekek Világnapja alkalmából hirek/Gyermekparlament_2016.html 2016 10 5 4 10 20 0 false

 

Hatodik alkalommal hívott meg gyermekeket az Országgyűlés és

a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ)

a Gyermekek Világnapja alkalmából az Országház Felsőházi termébe

 

A Gyermekek Világnapjának megünneplésére az Országgyűlés és a Gyermekmentő Szolgálat pályázatot hirdetett 8 és 18 év közötti gyermekek részére „Milyen kérdést intéznék a miniszterhez, ha képviselő lennék?” címmel. A megadott határidőig több száz színvonalas és értékes munka érkezett be.

 

IMG_6166_k_w.jpg /data/cms41364/IMG_6166_k_w.jpg 600 400 - IMG_6166_k_w.jpg /data/177035/tn_IMG_6166_k_w.jpg 56 38 thumbnail: -

 

A legjobb pályázatok beküldőit a szervezők meghívták az Országház Felsőházi termébe. Itt a gyerekek személyesen tehették fel kérdéseiket, és interpellálhattak az illetékes miniszternek, államtitkárnak. A válaszokat a házszabály szerint szavazásra bocsátották.

 

Magyarországi településekről és a határon túlról összesen 300 gyerek foglalt helyet a Felsőházi terem padjaiban. A gyerekek utazási és étkezési költségeit a szervezők állták.

 

A gyerekeket a rendezvény házigazdája, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, valamint dr. Edvi Péter, az NGYSZ elnöke fogadta.

 

A gyermekek és fiatalok kérdései és javaslatai főleg az oktatás, a továbbtanulás, a környezettudatosság, az iskolai közétkeztetés, a sportolási lehetőségek, városfejlesztés, külpolitika, a határvédelem, bevándorlás, a honvédelem, a terrorizmus, az iskolai erőszak, az Országgyűlés munkája, a média, a közlekedés és közlekedésfejlesztés, az egészségmegőrzés és az egészséges életmód/étkezés témaköreit érintették. Felmerültek a határon túl élőkkel kapcsolatos kérdések is.

 

A rendezvénnyel a szervezők szeretnék felhívni a gyermekek figyelmét arra, hogy a jövőben ők is beleszólhatnak az országot foglalkoztató fontos kérdésekbe, és akár változtathatnak is rajtuk.

 

A Gyermekek Világnapját az UNICEF, az ENSZ Gyermeksegélyezési Alapjának kezdeményezésére 1954. óta szeptember 20-án, ma már szinte a világ minden országában ünnepeljük.

 

Ez a nap a gyermekekről szól, jogaikról, lehetőségeikről, a jövőjükről, és arról is, hogy mi milyen országot, világot adunk át nekik, ahol majd ők döntenek a mi nyugdíjas éveinkről.

 

100 Gyermekparlament NGYSz Gyermekmentő parlament 2016
Önkéntes segítőket keresünk! hirek/Onkentes_segitok_keresese.html 2016 6 2 5 14 57 0 false

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntesek jelentkezését várja különböző programjai lebonyolításához és irodai munkára, hétköznapi, illetve hétvégi elfoglaltságként.

 

A jelentkezéseket az alábbi e-mail címen várjuk:

 

ngysz@gyermekmento.hu

 

Jelentkezését előre is köszönjük!

 

100
Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” konferencia hirek/Internetkonferencia-2016.html 2016 9 30 6 10 30 0 false

Budapest, 2016. szeptember 30. - Október 19-én negyedik alkalommal kerül megrendezésre az Európai Unió „Safer Internet Program” (SIP) keretében „Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra”című nemzetközi konferencia a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) szervezésében.

 

Az idei konferenciára több mint 20 szakértő fogadta el a felkérésünket az oktatás, a média, a kormányzat, az ipar és a civil szféra területéről. A rendezvényen a gyermekek és fiatalok online biztonságával kapcsolatos kérdésekről, kiemelten a szexting, a pedofília és a gyűlöletbeszéd témakörökről, a magánélet védelméről, a családnak, az iskolának, a médiának a tudatosításban betöltött szerepéről, új online trendekről és a közösségi média szerepéről hallhatunk majd előadásokat.

 

A rendezvény lehetőséget ad arra, hogy a szakemberek és érdeklődők megvitassák, hogyan befolyásolja az internet a gyermekek és fiatalok fejlődését, életét. A konferencia célja, hogy ráirányítsa a figyelmet az új kihívásokra, az online fenyegetettségre, és segítsen megosztani a legjobb gyakorlatokat.

 

A konferencia a Safer Internet Program keretében valósul meg. A projekt célja az Európai Unió által közvetített értékrenddel összhangban, az internet és az új online technológiák használatának – különösen a gyermekek számára való – biztonságosabbá tétele, a jogellenes, valamint a felhasználó által nem igényelt tartalom elleni küzdelem hatékonyságának biztosítása.

 

A konferencia az Európai Kiberbiztonsági Hónap kampány programsorozatába illeszkedik.

 

A konferencia ideje alatt élő internetes közvetítés látható a www.gyermekmento.hu és

a www.saferinternet.hu honlapokon.

 

A konferencia időpontja és helyszíne:

2016. október 19., szerda 9  – 18 óráig

Benczúr Hotel, Budapest

1068 Budapest, Benczúr utca 35.

 

További információ:

Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat

 

Pethő Zsófia

Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat

PR munkatárs

telefon: +36 1 475 7027, +36 30 436 37 67, + 36 70 70 80 571

e-mail: petho@gyermekmento.hu

 

 

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat az európai Safer Internet Plus (SIP) programban tudatosság-növelő központként a gyermekek, szülők és tanárok felvilágosítását, a program népszerűsítését tűzte ki célul. Szeretnénk elérni, hogy az országban minél több internethasználó böngészhessen biztonságos körülmények között, illetve, hogy probléma esetén az érintettek tudják, kihez fordulhatnak. Célunk, hogy egyszerre hívjuk fel a figyelmet az interneten leselkedő veszélyekre, és teremtsük meg azok orvoslásának, illetve a segítségnyújtás lehetőségét.

Partnereink:

Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány:Lelkisegély-vonal és online tanácsadás gyerekeknek, 116-111, www.kek-vonal.hu

NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.: Káros, illegális és jogsértő tartalmak bejelentésére szolgáló Biztonságosinternet Hotline üzemeltetője, www.biztonsagosinternet.hu

 

100 MKB Bank Zrt. Waberer`s NGYSZ Gyermekmentő
Önkéntes orvosok Erdélyben hirek/Onkentes_orvosok_Erdelyben-2016osz.html 2016 9 29 5 10 14 0 false

 

2016. október 8-15-ig ismét Erdélyben vizsgálnak a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) önkéntes orvosai

 

Október 9-től újra megkezdi munkáját a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvos-csoportja, melynek tagjai évente kétszer utaznak a romániai Hargita megyébe, ahol a megyei kórházban, iskolákban, óvodákban és egyéb gyermekintézményekben szűrik, vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket. Az intézményeket gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel, illetve szakmai továbbképzéssel is segítik.

 

IMG_0852_k.jpg /data/cms41355/IMG_0852_k.jpg 640 426 - IMG_0852_k.jpg /data/177027/tn_IMG_0852_k.jpg 56 38 thumbnail: -

 

Idén októberben 19 orvos és egészségügyi szakember vesz részt a gyógyító körúton, akik Székelyudvarhelyre, Karcfalvára, Csíkmadéfalvára, Tusnádra, Csíkszentmártonba és Csíkszeredába látogatnak el.

 

Az orvos-csoportban csecsemő- és gyermekgyógyászok, gyermek neurológus, gyermek fül-orr-gégész, gyermek szemész, szülész-nőgyógyászok, gyermek urológus, gyermek bőrgyógyász, kézsebész, mentőápolók, medikus és szakorvosjelöltek vesznek részt.

 

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat nőgyógyászati szűrőkamionja is csatlakozik az egyhetes körúthoz. A mobil rendelőben dolgozó orvosok szűréseket, vizsgálatokat végeznek és tanácsadást tartanak. 2015-ben közel 800 nőgyógyászati szűrést végeztek, amelyeknél 21 megvizsgált esetben derült fény súlyos elváltozásra/betegségre, esetlegesen műtéti beavatkozásra, 62 esetben gyógyszeres terápiára volt szükség. Mindez mutatja, milyen fontos a megelőzés, vagyis a rendszeres szűrővizsgálat. A szükséges műtéteket, gyógykezeléseket a csíkszeredai és a székelyudvarhelyi kollégák végzik el, akikkel jó szakmai kapcsolatot ápolunk. A nőgyógyászati szűrőkamion fenntartását a Waberer’s Zrt. biztosítja, ők végzik a műszaki karbantartást, szervizelést is.

 

IMG_1056_k.jpg /data/cms41356/IMG_1056_k.jpg 640 426 - IMG_1056_k.jpg /data/177025/tn_IMG_1056_k.jpg 56 38 thumbnail: -

 

Október 14-én, pénteken 10 órától, a hagyományoknak megfelelően a Magyar Parlament focicsapata Csíkszentdomokoson, a helyi közméltóságok csapatával, valamint a moldvai csángók csapatával játszik.

 

A Gyermekmentő Szolgálat útját idén is segíti az OTP Bank amely 1994 óta az NGYSZ főtámogatója. Kiemelten támogatja a Gyermekmentő Szolgálat egészségügyi programját, így az októberi erdélyi orvosi körúthoz is ingyenesen biztosít két kisbuszt, egy személyautót, egy teherautót és gépkocsivezetőket.

 

A magyarországi gyakorlathoz hasonlóan a romániai OTP bankfiókokban is adományládákat helyeztek ki, az ezen keresztül befolyt összeg az NGYSZ Romániai Egyesület munkáját segíti.

 

Az októberi erdélyi úthoz a Mercedes-Benz Hungária Kft. ismét a Szolgálat rendelkezésére bocsát egy mikrobuszt és egy terepjárót.

 

Az orvos-csoport tervezett programja:

 

Október 9. (vasárnap):

14:00 órától: gyermekgyógyászati, neurológiai, fül-orr-gégészeti, urológiai, bőrgyógyászati vizsgálatok gyermekek számára, előjegyzés alapján, Székelyudvarhelyen, a Cérnagyári Napköziben

Október 10. (hétfő):

Egész nap: gyermekneurológiai vizsgálatok a Csíkszentmártoni Korai Fejlesztő Központban – Előjegyzés betelt!
Egész nap: szemészeti szűrés Tusnádon - kizárólag az Imets Fülöp Jakó Általános Iskola tanulói számára
Egész nap: gyermekgyógyászati szűrés Karcfalván - kizárólag a Mártonffy György Általános Iskola tanulói számára
Egész nap: fül-orr-gégészeti szűrés Tusnádon - kizárólag az Imets Fülöp Jakó Általános Iskola tanulói számára
Egész nap: nőgyógyászati szűrés a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat nőgyógyászati szűrőkamionjában Csíkszentmártonban, a Korai Fejlesztő Központ területén

Október 11. (kedd):

Egész nap: gyermekneurológiai vizsgálatok a Csíkszentmártoni Korai Fejlesztő Központban – Előjegyzés betelt!
Egész nap: szemészeti szűrés Tusnádon - kizárólag az Imets Fülöp Jakó Általános Iskola tanulói számára
9:00-12:00 óra: gyermekgyógyászati szűrés Karcfalván – kizárólag a Mártonffy György Általános Iskola tanulói számára
14 órától: Moldvai Csángó gyermekek vizsgálata Gyimesbükkön a Dani Gergely Általános Iskolában
9:00-12:00 óra: fül-orr-gégészeti szűrés Karcfalván – kizárólag a Mártonffy György Általános Iskola tanulói számára
14 órától: Moldvai Csángó gyermekek fül-orr-gégészeti vizsgálata Gyimesbükkön a Dani Gergely Általános Iskolában
Egész nap: nőgyógyászati szűrés a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat nőgyógyászati szűrőkamionjában Csíkszentmártonban, a Korai Fejlesztő Központ területén

Október 12. (szerda)

Egész nap: gyermekneurológiai vizsgálatok a Csíkszentmártoni Korai Fejlesztő Központban – Előjegyzés betelt!
Egész nap: szemészeti szűrés Tusnádon - kizárólag az Imets Fülöp Jakó Általános Iskola tanulói számára
Egész nap: gyermekgyógyászati szűrés Karcfalván - kizárólag a Mártonffy György Általános Iskola tanulói számára
Egész nap: fül-orr-gégészeti szűrés Karcfalván- kizárólag a Mártonffy György Általános Iskola tanulói számára
Egész nap: nőgyógyászati szűrés a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat nőgyógyászati szűrőkamionjában Csíkszentmártonban, a Korai Fejlesztő Központ területén

Október 13. (csütörtök)

Egész nap: gyermekneurológiai vizsgálatok a Csíkszentmártoni Korai Fejlesztő Központban - Előjegyzés betelt!
Délelőtt: szemészeti szűrés Tusnádon - kizárólag az Imets Fülöp Jakó Általános Iskola tanulói számára
Egész nap: gyermekgyógyászati szűrés Csíkmadéfalván - kizárólag a Zöld Péter Általános Iskola tanulói számára
Egész nap: fül-orr-gégészeti szűrés Karcfalván- kizárólag a Mártonffy György Általános Iskola tanulói számára
Egész nap: nőgyógyászati szűrés a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat nőgyógyászati szűrőkamionjában Csíkszentmártonban, a Korai Fejlesztő Központ területén

Október 14. (péntek)

9:00-14:00 óra között: gyermekneurológiai és gyermekgyógyászati vizsgálatok a csíkszeredai Hargita Megyei Sürgősségi Kórház gyermekosztályán
9:00-14:00 óra között: fül-orr-gégészeti vizsgálatok gyermekek részére a csíkszeredai Hargita Megyei Sürgősségi Kórház fül-orr-gégészeti osztályán
9.00-13.00 óra között: nőgyógyászati szűrés a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat nőgyógyászati szűrőkamionjában Csíkszentmártonban, a Korai Fejlesztő Központ területén

10 órától: a Magyar Parlament focicsapata Csíkszentdomokoson a helyi közméltóságok csapatával játszik, valamint a moldvai csángók csapatával. 

 

100 Önkéntes orvosok Erdélyben NGYSZ Gyermekmentő
Bóta Katalin, a Deutsche Bank Magyarország vezérigazgató-helyettese ismét kerékpározással támogatja a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatot hirek/Bingaval_az_olimpiakra-2016.html 2016 6 7 3 10 8 0 false

 

Az amatőr sportember másodszor szervez „olimpiai” gyűjtést a Gyermekmentő Szolgálat javára: idén nyáron, rekumbens (fekvő) kerékpárjával a riói olimpiára vezető út 3700 kilométeres európai szakaszát teszi meg Lisszabonig, ő és párja, Berta István, a „Bringával az Olimpiákra” kezdeményezés keretében.

 

282-CIMG7030_k-w.jpg /data/cms40094/282_CIMG7030_k_w.jpg 600 450 - 282-CIMG7030_k-w.jpg /data/173790/tn_282_CIMG7030_k_w.jpg 56 42 thumbnail: -

 

Teljesítményével, csakúgy, mint 4 éve London felé, ismét a Gyermekmentő Szolgálat számára szervez gyűjtést, melynek kis zászlóját a magyar zászlóval együtt magával viszi a bringáján.

 

A számlaszám, melyre a pénzadományokat várja azoktól, akik hisznek az út sikerességében:

 

Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Alapítvány, OTP 11794008-20503299-00000000

 

Az esemény Facebook-oldala: „Bringával az Olimpiákra”

 

A két sportembert dr. Kamuti Jenő, a MOB elnökségi tagja, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke „indítja útnak” június 11-én, Nagykovácsiból.

 

Szeretettel várjuk a sajtó munkatársait az indulásra!! Az utazást mindenki egyénileg oldja meg.

 

A start időpontja: 2016. június 11., szombat, pontban 10 óra 20 perckor! (a CRK Maraton ’16 verseny startolása előtt).

 

Kérjük, hogy előbb érjenek a helyszínre, mert Bóta Katalin és párja PONTBAN 10.20-kor elstartol!

 

Helyszín: a nagykovácsi Teleki-Tisza-Kastély parkja

 

100 Brigával az olompiára Bóta Katalin Gyermekmentő Szolgálat NGYSZ Rió Brazília
Nico Rosberget kisgyermekek kérdései izzasztották meg hirek/F1-Nico_Rosberg.html 2016 8 8 2 11 3 0 false

 

Nico Rosberget kisgyermekek kérdései izzasztották meg

 

A Mercedes-Benz nem mindennapi sajtótájékoztatót tartott a szombati időmérő edzést követően, ahol a profi újságírók helyett ezúttal a kisgyermekek ragadhattak mikrofont és kérdezhettek a Mercedes AMG Petronas Formula One Team pilótájától. Így a korábban már sokszor ismételt témakörök helyett igazán meglepő információkat és személyes történeteket is megtudhattunk a német pilótáról.

 

F1 - Nico Rosberg gallery/2016/gallery_174046.html pic973_4955 - /data/cms40246/pic973_4955.jpg 400 300 - - pic973_4955 - /data/174020/tn_pic973_4955.jpg 74 56 - thumbnail: -

( A képre klikkelve egy galéria nyílik meg. )

( Fotó: Gordon Eszter )

 

Nico a gyerekek olykor-olykor meglepő kérdéseit is profiként állta - így derült ki, hogy édesanyja valójában teniszezőnek szánta, és hatalmas felelősségnek és kihívásnak tartja az apaszerepet. Néhány komolyabb kérdéssel is szembe kellett néznie a versenyzőnek, mint például, hogy miért újította meg szerződését a jelenlegi csapatával, vagy hogy kit tekint a példaképének. A pilóta az utóbbi kérdésre válaszolva elmondta, hogy a hétszeres Formula 1 világbajnok, Michael Schumacher a legnagyobb példaképe.

 

A kicsik kérdéseinek hála a rendhagyó sajtótájékoztatón arra is fény derült, hogy a német versenyző szabadidejében gyakran szokott F1-es videojátékkal játszani, ahol mindig a Nico Rosberg nevet viselő virtuális pilótát választja, mert elmondása szerint ő a legjobb. Végül arra a kérdésre, mely szerint tud-e egy Formula 1-es autó hátramenetben menni, Nico elmondta, hogy bár erre is képesek ezek az autók, de bízik benne, hogy a Magyar Nagydíjon ez nem történik majd meg.

 

Az esemény zárásaként a pilóta átadta saját, aláírt versenykesztyűjét az NGYSZ képviselőjének, melyet később jótékony célra használhat majd fel a szervezet, mely egy egyedi érmével köszönte meg a versenyző részvételét. Meglepetésként ezután Nico rögtönzött kerékpárversenyen vett részt a gyermekek számára felállított Mobile Kids közlekedésbiztonsági tesztpályán.

 

F1 - Nico Rosberg gallery/2016/gallery_174046.html pic973_4959 - /data/cms40253/pic973_4959.jpg 400 300 - - pic973_4959 - /data/174006/tn_pic973_4959.jpg 74 56 - thumbnail: -

( A képre klikkelve egy galéria nyílik meg. )

( Fotó: Gordon Eszter )

 

"A Mercedes-Benz több mint 10 éve a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elkötelezett támogatója. Most is rendkívüli örömmel tölt el bennünket, hogy nem csak anyagilag támogathatjuk az NGYSZ áldozatos és kiváló munkáját, de életre szóló élményt szerezhetünk a pártfogásukba vett gyermekeknek." - mondta el Sztipichné Kozári Edina, a Mercedes-Benz Hungária Kft. marketing és pr vezetője.

 

Az eseményen az NGYSZ fóti Lovasterápiás és Oktató Központjában összesen 50 kisgyermek vehetett részt, közülük 25 a szervezet által segített gyerek. A fennmaradó 25 helyet a Mercedes-Benz partnereinek gyermekei foglalhatták el, mely partnerek adományaiból befolyt összeget a vállalat teljes egészében a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnak ajánlotta fel.

 

"Nonprofit szervezetként a munkánk rengeteg külső támogatást igényel. Nagyon hálásak vagyunk a Mercedes-Benz Hungária Kft. teljes csapatának, hogy hosszú évek óta segítenek bennünket - nem csak anyagilag, hanem a mindennapi munkánk elvégzéséhez szükséges eszközökkel, az általunk szervezett programok során pedig autókkal és sofőrökkel is. Megérint, hogy a gyermekek találkozhattak Nico Rosberggel, hiszen ez egy olyan meghatározó emlék lehet számukra, amiből később is erőt meríthetnek." - mondta el Bozori Gabriella, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központjának vezetője.

 

100 Nico Rosberg Forma-1 találkozó Lovasterápia Gyermekmentő Fót NGYSZ
Segítség az ép fogakért hirek/Fogaszati_roadshow-2016.html 2016 5 20 6 8 26 0 false

 

Az idei OTP Bank Fogászati Roadshow keretében

13 helyszínre látogat el

 

a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat ingyenes fogorvosi szűrést végző mozgó fogászati rendelője

 

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fogászati szűrőbusza az OTP Bank Fogászati Roadshow keretében évek óta járja az országot. A Szolgálat önkéntes fogorvosai a korábbi évekhez hasonlóan idén is több vidéki városban, a fővárosban és Erdélyben biztosítanak ingyenes fogászati szűrést, kezelést és szaktanácsadást gyermekek részére. A programot idén is támogatja a Colgate-Palmolive Magyarország. A cég a vizsgált gyerekeknek fogkefét és fogkrémeket ajándékoz, segítve ezzel a helyes fogápolási szokások kialakítását.

 

_2612_FB_k.jpg /data/cms40060/_2612_FB_k.jpg 640 426 - _2612_FB_k.jpg /data/173750/tn__2612_FB_k.jpg 56 38 thumbnail: -

Sajnos Magyarországon a fogápolási kultúra gyerekcipőben jár. Az emberek döntő többsége nem rendelkezik tudatos szájápolási szokásokkal. Nincsenek tisztában a helyes fogápolással, félnek a fogorvostól. Ennek is betudható, hogy hazánkban népbetegség a fogszuvasodás, a magyar lakosság fogainak állapota rosszabb az európai átlagnál.

 

Az 5-6 éves gyerekeknek mindössze 3 százaléka rendelkezik ép fogazattal, 12 éves korra a gyermekeknek átlagosan 3-4 foga beteg, az általános iskolások kb. 80 százalékánál elégtelen a szájhigiénia, gyakori az ínygyulladás, a fogkő, a másodlagos szuvasodás a már tömött fogakon. A 65-75 éves korosztályban pedig közel 3 százaléknál jellemző a teljes fogatlanság. (KSH, 2014. szeptemberi felmérés.)

 

Az OTP Bank Fogászati Roadshow időpontjai és helyszínei:

DátumProgram címeProgram helyszíne
2016. április 21.
13-18 óra
BME EgészségnapBME Kármán Tódor Kollégiuma, parkoló,
Budapest XI.,
Irinyi J. u. 1-17.
2016. május 7.
9-17 óra
8. Várkert futás - Fuss a sérült gyermekekértGyula, Várkert
2016. május 8-13. Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvos-csoportjának útjaErdély
2016. május 19-20.
8-16 óra
Fogászati szűrés és szaktanácsadásPécs
ÁNK Agora,
Apácai Csere János tér 1.
2016. május 28-29.
10-19 óra
Városligeti GyermeknapBudapest Városliget,
Napozórét
2016. május 31. Fogászati szűrés és szaktanácsadásJászárokszállás,
Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola,
5123 Jászárokszállás,
Deák Ferenc u. 59.
2016. június 4-5.
10-19 óra
LEGO Store Show és OTP Bank Családi NapokBudapest, Millenáris Park
2016. június 9.
8-12 óra
Fogászati szűrés és szaktanácsadásHencida
Általános Iskola,
Csokonai utca 2.
2016. június 10.
8:30-13 óra
Fogászati szűrés és szaktanácsadásSzentpéterszeg,
Fekete Borbála Ált. Isk.,
Kossuth utca 36.
2016. július 4.
8:30-16:00 óra
Nyári gyerektáboroztatás,
Fogászati szűrés és szaktanácsadás>
Szeged,
Szent Györgyi Albert Agóra
2016. szeptember 3-4.
szombat 11-19 óra között,
vasárnap 10-18 óra között
Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál Piac tér
2016. szeptember 10.
13-19 óra között
Opel Családi NapSzentgotthárd
2016.szeptember 11.
10-16 óra
Szüreti FesztiválKiskunhalas,
Bethlen Gábor tér 1.
/ Kiskunhalas főtere/
2016.szeptember 17.,
9-16 vagy 17 óra
Telki - Bozsik Tanévnyitó GLOBALL Football Park & Sporthotel
Szajkó utca 39.
H-2089 Telki
MLSZ Edzőcentrum Kft.
2016. szeptember 23-25.
9-17 óra
Díjlovas és Lovasterápiás VersenyFót, NGYSZ Fóti Lovasterápiás és Oktató Központja
Vörösmarty tér 2.
2016. október 8-15.Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvos-csoportjának útjaErdély

 

A Gyermekmentő Szolgálat és az OTP Bank célja, hogy 2016-ban is legalább annyi fogászati szűrést végezzenek a Roadshow keretében, mint a korábbi években. A fogorvosi buszban dolgozó orvosok tavaly összesen közel 7000 magyarországi és határon túli iskolás és óvodás gyermek fogait vizsgálták, kezelték, és tartottak nekik szájhigiénés felvilágosítást. A szűrések eredményei megerősítették, hogy továbbra is nagyon fontos a megelőzés, a helyes fogápolás tanítása és a fogorvosok által végzett felvilágosítás.

 

A Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvosai és fogorvosai legközelebb 2016. október 8-15. között utaznak Erdélybe a Szolgálat egészségügyi programja keretében.

 

100 OTP Fogászati RoadShow 2016 NGYSZ Gyermekmentő program
Hírek
Tájékoztatás az ösztöndíj pályázatról

 

A beérkezett pályázatok elbírálása lezárult, a nyertes pályázókat a héten értesítjük.

 

A beérkezett nagymennyiségű pályázatok miatt, csak azokat értesítjük ki, akik bekerültek az ösztöndíj programunkba.

 

Megértésüket köszönjük.

 

 

Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat

 

IV. Nemzetközi Internetkonferencia - 2016 „Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra”

 

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) október 19-én negyedik alkalommal rendezte meg az Európai Unió „Safer Internet Program” (SIP) keretében „Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” című nemzetközi konferenciát. Az idei rendezvény kiemelt témái a szexting, a pedofília és a gyűlöletbeszéd voltak.

 

( A képre klikkelve egy galéria nyílik meg. )

 

Fókuszban a biztonság: 6500 diák internetbiztonsági képzése kezdődik meg a Vodafone Digitális Iskola Programban

 

 

A digitális esélyegyenlőség és az internetbiztonság megteremtése érdekében tervezett közös fellépésről szóló együttműködési megállapodást írt alá a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Vodafone Magyarország Alapítvány az Európai Bizottság által indított „Safer Internet Program”támogatásával megrendezett, „Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” című konferencia keretében.

 

 

 

VI. Gyermek és Ifjúsági Országgyűlés a Gyermekek Világnapja alkalmából

 

Hatodik alkalommal hívott meg gyermekeket az Országgyűlés és

a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ)

a Gyermekek Világnapja alkalmából az Országház Felsőházi termébe

 

A Gyermekek Világnapjának megünneplésére az Országgyűlés és a Gyermekmentő Szolgálat pályázatot hirdetett 8 és 18 év közötti gyermekek részére „Milyen kérdést intéznék a miniszterhez, ha képviselő lennék?” címmel. A megadott határidőig több száz színvonalas és értékes munka érkezett be.

 

 

Önkéntes segítőket keresünk!
Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” konferencia

Budapest, 2016. szeptember 30. - Október 19-én negyedik alkalommal kerül megrendezésre az Európai Unió „Safer Internet Program” (SIP) keretében „Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra”című nemzetközi konferencia a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) szervezésében.

 

Önkéntes orvosok Erdélyben

 

2016. október 8-15-ig ismét Erdélyben vizsgálnak a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) önkéntes orvosai

 

Október 9-től újra megkezdi munkáját a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvos-csoportja, melynek tagjai évente kétszer utaznak a romániai Hargita megyébe, ahol a megyei kórházban, iskolákban, óvodákban és egyéb gyermekintézményekben szűrik, vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket. Az intézményeket gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel, illetve szakmai továbbképzéssel is segítik.

 

 

Bóta Katalin, a Deutsche Bank Magyarország vezérigazgató-helyettese ismét kerékpározással támogatja a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatot

 

Az amatőr sportember másodszor szervez „olimpiai” gyűjtést a Gyermekmentő Szolgálat javára: idén nyáron, rekumbens (fekvő) kerékpárjával a riói olimpiára vezető út 3700 kilométeres európai szakaszát teszi meg Lisszabonig, ő és párja, Berta István, a „Bringával az Olimpiákra” kezdeményezés keretében.

 

 

Nico Rosberget kisgyermekek kérdései izzasztották meg

 

Nico Rosberget kisgyermekek kérdései izzasztották meg

 

A Mercedes-Benz nem mindennapi sajtótájékoztatót tartott a szombati időmérő edzést követően, ahol a profi újságírók helyett ezúttal a kisgyermekek ragadhattak mikrofont és kérdezhettek a Mercedes AMG Petronas Formula One Team pilótájától. Így a korábban már sokszor ismételt témakörök helyett igazán meglepő információkat és személyes történeteket is megtudhattunk a német pilótáról.

 

-

( A képre klikkelve egy galéria nyílik meg. )

( Fotó: Gordon Eszter )

 

Segítség az ép fogakért

 

Az idei OTP Bank Fogászati Roadshow keretében

13 helyszínre látogat el

 

a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat ingyenes fogorvosi szűrést végző mozgó fogászati rendelője

 

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fogászati szűrőbusza az OTP Bank Fogászati Roadshow keretében évek óta járja az országot. A Szolgálat önkéntes fogorvosai a korábbi évekhez hasonlóan idén is több vidéki városban, a fővárosban és Erdélyben biztosítanak ingyenes fogászati szűrést, kezelést és szaktanácsadást gyermekek részére. A programot idén is támogatja a Colgate-Palmolive Magyarország. A cég a vizsgált gyerekeknek fogkefét és fogkrémeket ajándékoz, segítve ezzel a helyes fogápolási szokások kialakítását.

 

Segítsünk együtt!
Számlaszám: 11794008-20022002
Egyszerűsített számlaszámaink:
(személyes befizetés esetén)
OTP 500, MKB 500, Erste 500
A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületének adószáma: 19622158-1-42
http://gyermekjogok.obh.hu/

Portál rendszer: ponte.hu