ok

ok

Az Új Széchenyi Terv támogatásával valósult meg a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központja három épületének energetikai korszerűsítése
2015.01.13. kedd

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) fóti Lovasterápiás és Oktató Központja három épületének energetikai korszerűsítésére 55.183.260 forint támogatást nyert az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjának keretében. A beruházás eredményeként a terápiás és oktatási központként működő épületegyüttes fűtési és elektromos energia-költségei csökkentek.

 

2001 óta működik Fóton a Gyermekmentő Szolgálat Lovasterápiás és Oktató Központja. A terápiásés oktatási központként működő intézetben látás- és mozgássérült, tanulásban és értelmileg akadályozott, magatartási problémákkal és figyelemzavarral küzdő gyermekeket gyógyítanak, fejlesztenek lovasterápia alkalmazásával, valamint lovasterápiás szakembereket képeznek.

 

Az intézet területén található épületegyüttesből az oktatási épületet, a terápiás épületet és az egyik istállót érintette az energetikai korszerűsítés, amely fölött egy konferenciaterem és öltözők is találhatóak.

 

A korszerűsítés 2014 októberében fejeződött be. A beruházás célja az volt, hogy a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által fenntartott intézet fűtési és elektromos energia-költségei csökkenjenek. Ehhez úgy kellett korszerűsíteni az épületeket, hogy javuljon azok energetikai hatékonysági besorolása.

 

A felújítás során kiemelt figyelmet szenteltek a környezettudatos megoldásoknak, ezen belül is a megújulóenergia-források alkalmazásának. Egyszerre történt az épületek energetikai felújítása és megújuló energiát felhasználó rendszerek kiépítése.

A beruházás első szakaszában a külső nyílászárókat cserélték ki, amit a homlokzati és födém-hőszigetelés, a világítási és a hűtés/fűtési rendszerek korszerűsítése követett. A felújítandó épületek mindegyike napelemekkel és fűtésrásegítésre is alkalmas napkollektorral lett felszerelve.

 

A Gyermekmentő Szolgálattól nem idegen a környezettudatosság, a megújulóenergia-források használata. Ugyancsak a fóti területükön adták át 2013 őszén az Élhető Jövő Park nevű projektet, melynek keretében megújulóenergia-forrásokat hasznosító energiatermelő egységek, valamint ezek működését felügyelő és összehangoló informatikai rendszer került felépítésre. A beruházás célja az intézet villany- és gázszámlájának csökkentése, továbbá egy olyan kísérleti-kutatási intézet létrehozása volt, ahol egyetemi oktatók, kutatók és hallgatók tanulmányozhatják a decentralizált energiatermelést, szakmai oktatásokat, kísérleteket végezhetnek megújulóenergia-források használatával.

 

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat programjairól bővebb információ a www.gyermekmento.hu és a www.lovasterapia.hu oldalakon található.

 

Nyomtatás
Segítsünk együtt!
Számlaszám: 11794008-20022002
Egyszerűsített számlaszámaink:
(személyes befizetés esetén)
OTP 500, MKB 500, Erste 500
A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületének adószáma: 19622158-1-42
http://gyermekjogok.obh.hu/

Portál rendszer: ponte.hu