Három nap alatt 87 előadást hallhattunk a lovasterápiához kapcsolódó legújabb kutatási eredményekről és azok gyakorlati alkalmazásáról. Szó esett például a lóasszisztált terápia bevezetéséről a demenciával élők támogatásába, a lovasterápia előnyeiről a háború okozta akut stressz-szindrómában szenvedő gyerekek számára, illetve a lovasterápia bevonásáról a különböző gyermekkori beszédzavarok kezelésébe. A konferencia elméleti része a budapesti Eiffel Műhelyházban zajlott, az utolsó, gyakorlati napot a Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központjában tartották. A világkonferenciát a Magyar Lovasterápia Szövetség rendezte a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat védnökségével és támogatásával.

HETI6

A konferencia plenáris ülésein és szekcióiban előadásokat hallhattunk többek között a különböző fogyatékosságokról és ezek tüneteiről, a lóasszisztált pszichoterápiában alkalmazott technikákról, oktatásról, képzésről, a terápiás lovak kiválasztásával és kiképzésével kapcsolatos kérdésekről.

HETI11

Kerekasztal-beszélgetésekre is sor került, olyan témákban, mint a nyelv- és beszédfejlődési problémák, a lóasszisztált szolgáltatások társadalmi elfogadottsága, a lovassportok, a foglalkoztató terápia, etikai kérdések és a lovak jólléte.

HETI10

A konferencia kiemelt előadói Dúll Andrea környezetpszichológus, intézetvezető egyetemi tanár (HU), Octavia Brown, a Centenary Egyetem professzor emeritusa (USA), Pebbles Turbeville, a Horses and Humans Research Alapítvány ügyvezető igazgatója (USA), valamint Peter Holzmüller gyógytornász, a Bajorországi Vöröskereszt szervezetfejlesztési vezetője (GER), a magyar lovasterapeuta-képzés kiemelkedő oktatója voltak.

A rendezvényen olyan országok is bemutatkoztak, ahol még csak most vannak megalakulóban a nemzeti lovasterápiás szövetségek. Például Görögország, Törökország, Portugália, Írország.

HETI7

Az utolsó, gyakorlati nap színhelye a Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központja volt. A program a leendő lovasterapeuták lovasvizsga feladatainak bemutatásával kezdődött, láthattunk díjugratást és díjlovaglás RA 4-es szinten, ezt követte a látássérült lovasaink bemutatója, a programot Németh Gábor díjlovas programja zárta. Isabelle von Neumann-Cosel, a Német Lovas Szövetség elismert edzője és vizsgáztatója „WARMING UP THE BRAIN - BEFORE A THERAPEUTIC RIDING LESSON” címmel olyan gyakorlati módszereket mutatott be, amelyeket a lovasterápia különböző szakágaiban használni lehet.

HETI2

Az egyik workshop keretében egy vadonatúj programmal is megismerkedhettünk: Dr. Isabel Stolz és Franca Rosiny fejlesztette az EQUITEDO nevű ingyenes applikációt, amely a terápiás folyamatok dokumentálását és értékelését könnyíti meg a WHO szabványai szerint. A hosszúszáron történő lóvezetés fontosságáról a hippoterápiában Gelley Csenge lovasterapeuta és Peter Holzmüller német gyógytornász tartottak egy izgalmas gyakorlati órát.

HETI4

Végül a konferencia résztvevői Bozori Gabriella vezetésével megismerkedhettek a fóti központ területén megvalósított legújabb fejlesztésekkel: a szenzoros parkkal, a hangzó parkkal és a mezítlábas parkkal, de a 2012 óta a központ területén működő Élhető Jövő Park környezetbarát megoldásaiba is bepillantást nyerhettek, valamint megtekinthették Kövesi Eszter erre az alkalomra prezentált lovas tematikájú fotókiállítását.

HETI3

A konferencia zárófogadását június 22-én este ugyanitt, a fóti Lovasterápiás és Oktató Központban tartottuk.

A világkonferenciára készült el a Magyar Lovasterápia Szövetség és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat gondozásában megjelenő kötet, amelynek címe „A pszichológiai lovasterápia. Tanulmányok”. A két szervezet lovasszakkönyv-sorozatának hiánypótló darabjában 13 szerző – lovasterápiával foglalkozó pszichológusok, gyógypedagógusok, lovas oktatók – 19 tanulmánya foglalkozik ezzel a viszonylag fiatal területtel. A könyv pszichológus szerzőinek többsége az MLTSZ akkreditált képzésén végzett lovasterapeuta.

Az alábbi támogatóinknak köszönjük a segítséget: Magyarország Kormánya, Belügyminisztérium, Magyar Telekom, MBH Bank, E.ON Hungária, OTP Bank, Waberer’s International, SB Dynamic Kft., Trend Fm, radiocafé 98.0, Dobosi Birtok, Erenbau Kft.

Fotók: Gordon Eszter.