Tavaly 11 állomása volt az OTP Bank Fogászati Roadshow-nak: Budapesten a Városligeti Gyereknap, továbbá Jászberény, Gyula, Balatonfenyves, Biharnagybajom, Bábolna, Telki, Hencida, Fót (Díjlovas és Lovasterápiás Versenyünk helyszíne), Szentpéterszeg és Makó. Ezeken a helyszíneken összesen 3300 gyerek fogazatát nézték át ingyenesen. Idén először a 31. Városligeti Gyermeknapon állt munkába a busz, ahol csaknem 500 gyereket szűrtek végig önkéntes fogorvosaink. Az eredmények alapján a megjelentek 55 százalékát szükséges kezelni fogszuvasodás miatt. A gyerekek 60 százaléka 8 éven aluli volt, akadt közöttük olyan, akinek ez volt az első fogorvosi vizsgálata.

A turné második állomása június 8-án Tatabánya volt, a helyszínt a Tatabányai Önkormányzat biztosította. A Pólya György Általános Iskola tanulóinak fogait szűrték a szakemberek. Csaknem 200 kisdiák vett részt a programon az Agora előtti téren, a Szent Borbála tér 1. szám alatt.

Az OTP Bank Fogászati Roadshow nyári és őszi időpontjai és helyszínei:

(A szervezők a programváltozás jogát fenntartják):

2023. június 22-28.

Balatonfenyvesi tábor hátrányos helyzetű gyermekek számára

2023. szeptember 1-3.

Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál, (1221 Budapest, Városház tér 13.)

2023. szeptember 18-i hét

Gyulai Dürer Albert Általános Iskola (5700 Gyula, Szent István u. 29. )

2023. szeptember 28. – október 1.

Díjlovas és Lovasterápiás Verseny (2151 Fót, Vörösmarty tér 2.)

2023. október 5-6. 10:00-17:00

Hello Szakma! – Út a jövőbe Debrecen, Nagyerdei Stadion

2023. október 7-15.

Önkéntes orvoscsoport szűrővizsgálatai Erdélyben

 28 éve védi a gyermekek fogait az NGYSZ

Az autóbuszból kialakított mozgó fogászati rendelőt az OTP Bank adományozta a Gyermekmentőnek még 1995-ben, amelynek fenntartásában azóta is szerepet vállal. A busz tavasztól őszig járja az országot, célja a rendszeres ellátásban nem részesülő gyermekek fogászati szűrése és vizsgálata. Mindezt játékos formában, hogy a kicsik megtapasztalhassák, nem kell félniük a vizsgálattól. A gyerekek minden helyszínen nagy örömmel fogadják a járművet, mindig nagy sikert arat, amikor begördül egy-egy intézmény udvarára.

fogászati roadshow_Gyereknap

Korszerűbb busszal még több helyre eljutunk a jövőben

A jelenlegi busz azonban idén betöltötte az 50. életévét, és ahhoz, hogy a Gyermekmentő fogorvosi szolgáltatása továbbra is el tudjon jutni oda, ahonnan a leginkább hiányzik, egy új, speciális busz beszerzésére van szükség. Az új jármű környezetbarát, korszerűbb, tágasabb és modern eszközökkel lesz felszerelve, így ott is tud majd segíteni, ahol eddig erre nem volt lehetőség. Az új busz a tervek szerint 170-180 millió forintba kerül, és jövő év elején állna munkába. Az OTP Bank most az új mobil rendelőhöz kéri az ügyfelei támogatását is, az adományozási programja keretében. A mindennapi pénzügyek intézése közben gyorsan és egyszerűen, akár pár száz forinttal is segítheti a jó ügyet. Részletek: https://www.otpbank.hu/adomanyozas/aktualis-projektek/nemzetkozi-gyermekmento

Gyermeknap2023_9

Edukáció a szájhigiéniáról és az internetbiztonságról

A Fogászati Roadshow-val párhuzamosan elindult az NGYSZ szájhigiéniáról és biztonságos netezésről szóló oktatása is, a Belügyminisztérium Egészségügyi Államtitkárságának támogatásával. Ennek keretében a leghátrányosabb helyzetben lévő gyermekek, fiatalok száj- és mentálhigiénés oktatást, illetve táplálkozási tanácsokat kapnak. A dentálhigiénés szakember megmutatja, hogyan néz ki az alapos fogtisztítás, milyen technikával, hány percig tartson a fogmosás. Sok gyerek számára mindez újdonságként hat, mert eddig senki nem mutatta meg nekik a helyes módszert. Ezen kívül táplálkozási tanácsot is kapnak: megtanulják, mit érdemes enni a fogak védelme érdekében, és mi az az ételféle, amit feltétlenül kerülni kell. A program másik eleme során oktatóink a mentális egészség megőrzése érdekében megtanítják a gyerekeknek, szülőknek, tanároknak a digitális tér biztonságos használatát; felhívják a figyelmüket a helyes online magatartásra, valamint a világháló veszélyeire (adathalászat-adatbiztonság, digitális lábnyom, személyes adatok védelme, jelszavak fontossága és védelme, netikett és médiaműveltség, online bántalmazás). Szakembereink folyamatosan járják az országot.

Az előadások ingyenesen megrendelhetők honlapunkon az alábbi linken: https://www.gyermekmento.hu/Tartalmak/Felhivasok/Onkentesseg1

Fotók: Gordon Eszter.