Az idei rendezvény középpontjában az egészség, a sport, a kultúra, az internetbiztonság és a nemzetek bemutatása áll. Célunk továbbra is az, hogy a rosszabb anyagi körülmények között élők is színvonalas, kulturált programokon vehessenek részt, és önfeledten szórakozhassanak, sportolhassanak, tanulhassanak, belépődíj fizetése nélkül. „Május utolsó vasárnapját az ENSZ 70 évvel ezelőtt határozta meg nemzetközi gyermeknapnak. Ha jó az idő, több ezer gyermek és felnőtt van jelen ezen a hétvégén a Városligetben, ami ekkor az ország legnagyobb rendezvényének számít” – mondta Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapító elnöke a  sajtótájékoztatón.

gyereknap sajtótájékoztató2

A Gyermekmentő Nagyszínpadán mindkét nap neves művészek, zenészek és más fellépők várják az érdeklődőket változatos, minden korosztályt megszólító programokkal. Fellép például Veres Mónika „NIKA”, Paulina, Solyom Berni, a kisebbek nagy örömére koncertet ad a Rutkai Bori Banda és a Masni és Pocó Mihályi Rékával.

Rutkai Bori elmesélte, hogy először vesz részt ezen a rendezvényen, vasárnap 11 órakor ők kezdik majd a színpadi programot. Vagány dalokkal készül nem csak a gyerekeknek, hanem az egész családnak. Saját kezűleg készített, horgolt bábjaival, kellékeivel kelti életre majd a mesedalokat. 

Idén külön egészségügyi blokkal készülünk a Nagyréten: nem hiányozhat a Városligetből a Gyermekmentő mobil fogorvosi rendelője, amelyet a szervezet főtámogatója, az OTP Bank vásárolt 1995-ben, fenntartásában pedig azóta is szerepet vállal. A busz tavasztól őszig járja az országot, célja a rendszeres ellátásban nem részesülő gyermekek fogászati szűrése és vizsgálata. 2023-ban nyolc helyszínen több mint 2000 gyereket értünk el, a tavalyi Gyermeknapon pedig csaknem 500 gyereket szűrtek végig önkéntes fogorvosaink. Hamarosan elkészül az új fogorvosi buszunk is, amely környezetbarát, korszerűbb, tágasabb és modern eszközökkel lesz felszerelve, így ott is tud majd segíteni, ahol eddig erre nem volt lehetőség. Az új busz a tervek szerint 170-180 millió forintba kerül, és ősszel állna munkába.

Az OTP Bank nem csak a Gyermekmentő egészségügyi programját támogatja: a Gyereknapon edukációs-pénzügyi tudatosságot növelő aktivitással is várja majd a látogatókat, illetve az OTP Gyermeknapi Focikupán ajándékokat ad a résztvevő gyerekeknek (pólókat, labdákat, tornazsákot, fogkefét és fogmosópoharat). „A gyermekek pénzügyi tudatossága éppúgy része az internetbiztonságnak, ezért az OTP is jelen lesz a Városligeti Gyermeknapon, ahol játékos formában edukálják a gyermekeket” – mondta Gáspár Bence, a bank kommunikációs vezetője. Hozzátette: a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal 30 éve működnek együtt a magyar gyermekek jövőéért, a fogászati szűrőbusz ennek csak egyik, bár a leglátványosabb eredménye. 

gyereknap sajtótájékoztató

A busz melletti dentálhigiéniai sátorban a helyes fog- és szájápolásról, illetve az egészséges táplálkozásról tanulhatnak a gyerekek, miközben sok játékkal és ajándékokkal motiváljuk őket.

Kitelepül az NGYSZ nőgyógyászati szűrőkamionja is, ahol az önkéntes nőgyógyászok tanácsadással várják az érdeklődőket. Kint lesz továbbá a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet (GOKVI) is a következő programokkal: kardiológiai szűrés szűrőbuszban, gyermekorvosi vizsgálat (EKG, vérnyomás-, pulzus-, súly-, magasság-, véroxigénszint-mérés), gyógytornaprogram szűréssel: a gerinc elváltozásai, lúdtalp, dietetikai tanácsadás, játékos képességfejlesztés. Képviselteti magát a Szív-Kör Egyesület is, amelynek fontos feladata a szívbeteg gyermekek és szüleik, és a gyógyító intézmények közötti kommunikációs hídszerep betöltése, a kapcsolattartás elősegítése.

Jelen lesz a Budapesti Vöröskereszt egy játék-prevenciós állomással. A Teddy Maci Kórházban a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete játékmacikon mutatja be az emberi test fontos szerveit és működéseket. Vasárnap lesz a Magyar Lovasterápia Szövetség lovasterápiás bemutatója is.  

A Sportszigeten (a Kós Károly sétány és a Vajdahunyad sétány között) a Budapest Honvéd Sportegyesület kiválóságai mozgatják meg a gyerekeket. Erdei Zsolt profi ökölvívó világbajnok is aktívan részt vesz a sportprogramokban. Elmondta, hogy lesz lézerpisztolyozás, reflexfejlesztő játék, erőnléti kihívások, gyorsasági és fejlesztő játékok, ugróiskola. Ezenkívül pingpongozni, kosárlabdázni, focizni is lehet majd. A legaktívabb sportolni vágyó gyerekek idén sem hagyják el a Sportszigetet ajándékok nélkül.

A Biztonságos Internet Sátor az egyik legnépszerűbb helyszín a Gyereknapon. A gyerekeket a biztonságosabb internethasználat témakörébe tartozó számítógépes játékokkal, kvízzel, vetélkedőkkel, tanácsokkal és rengeteg ajándékkal várjuk. Kitelepül idén az NGYSZ által működtetett Safer Internet Center, a Telekom, az NMHH, a NAIH, az NKI, az MNB Edulab és több kiberbiztonsággal foglalkozó cég, pl. a Fortix, a Witsec.

A Nemzetek Utcája és az ott felállított színpad a rendezvény egyik leglátogatottabb helyszíne szokott lenni, ahol számos, Budapesten akkreditált nagykövetség és kulturális intézet várja vasárnap a különböző kultúrák, népszokások és hagyományok iránt érdeklődőket. A programon idén rekordszámú, 23 ország vesz részt. Köszönjük a támogatást az alábbi nagykövetségeknek és kulturális intézeteknek: Alfavit Alapítvány, Angola, Egyesült Arab Emirátusok, ELTE Konfuciusz Intézet, Európa Pont, Fülöp-szigetek, Grúzia, India, Indonézia, Japán, Katar, Kína, Lettország, Libanon, Magyarországi Ibéro-Amerikai Közösség, Malajzia, Mexikó, Pakisztán, Peru, Szaúd-Arábia, Thaiföld, Tunézia, Yunus Emre Török Kulturális Intézet.

BRFK Prevenciós Pontjánál a biztonságos digitális lét, a kábítószerprevenció, a kortárs bántalmazás és az állatvédelem lesznek a főbb témák. A Készenléti Rendőrszázad fegyverzet-technikai bemutatóval, lézerpuska lövészettel és kutyás bemutatóval készül. A HangolÓra – Interaktív hangszerkiállítás sátránál a gyerekek sok-sok hangszert próbálhatnak ki. A Reno X Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola munkatársai érzékenyítő foglalkozást tartanak az érdeklődőknek. Ezenkívül lesz helikopterszimulátor, arcfestés, ugrálóvár, buborékparti, lufihajtogató, és több helyszínen nyílik lehetőség a gyerekek számára az alkotásra. Dolgozhatnak például bőrrel, gipsszel, festhetnek, rajzolhatnak, színezhetnek.

A Gyermekmentő idén is külön meghív 500 nehéz sorsú gyermeket magyarországi intézményekből, illetve a határon túlról. A vendégek szállás- és étkezési költségét a Szolgálat vállalja, illetve zsebpénzt is kapnak a gyerekek, valamint részt vehetnek a Néprajzi Múzeum múzeumpedagógiai foglalkozásán.

Mindezek mellett az MBH Bank kezdeményezésében vasárnap 160 hátrányos helyzetű magyarországi és határon túli gyermek tekintheti meg a HAB Hungarian Art & Business legújabb, „A bolygó meghódítása” című kiállítását, és vendégeskedhet a hitelintézet jóvoltából a művészeti központban. Az MBH Bank és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat már több mint huszonöt éve támogatja közösen a hátrányos helyzetben lévő gyermekek tanulmányait az MBH-ösztöndíjprogramon keresztül, emellett pedig - a partnerség értelmében - a hitelintézet rendszeresen vesz részt a szervezet fiatalok támogatására irányuló kezdeményezéseiben. A bank mindennapi működése során is elkötelezett a fiatalok támogatása iránt, amelynek érdekében szerteágazó partneri együttműködéseken keresztül igyekszik részükre elérhető pénzügyi ismereteket biztosítani.

Fotók: Gordon Eszter

Köszönjük a segítséget minden támogatónknak!

Mindezeken túl vásárosok és kereskedők várják különleges portékáikkal a látogatókat.

 

A szervezők a programváltozás jogát fenntartják.